Календар със събития Събития

Какво трябва да знаем за новите данъчни декларации при продажба на кола

Какво трябва да знаем за новите данъчни декларации при продажба на кола

Миналата седмица редица медии тиражираха новината, че „НАП погва и приходите от онлайн търговия“ заедно с продажбата на кола, която е притежавана под една година. Проверихме случая и ето какво е необходимо да знаете. Най-вече, че няма нищо ново по отношение на продажбата и данъците, а само въвеждане на автоматично попълване на данъчната декларация.

От тази година Haциoнaлнaтa aгeнция пo пpиxoдитe (HAΠ) дава възможност за това и преди изпращането ще можете да сверите въведените данни. Новите формуляри се предлагат от 8 март. Текстовете се отнасят до Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) и Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), които са от 2015 г. Дължите данък върху продажба на автомобил, ако го продадете в рамките на следващите 12 месеца след придобиването му.

Но само, ако стойността на продажбата е по-висока от покупната, за която имате фактура или пише на договора. Данъкът е 10% и е върху тази разлика, а не цялата стойност на автомобила. Т.е. при покупка на кола за 18 хил. и продажбата й за 19 хил. лв. след по-малко от година притежание, за НАП вие сте спечелили 1000 лв. и дължите 100 лв. Ако в договора ви с новия собственик пише по-малко, не дължите нищо.

Декларирането на доходите от пpoдaжбa нa aвтoмoбили и дpyги пpeвoзни cpeдcтвa не е новост, но сега НАП припомня, че трябва да се прави, когато собствеността е била притежание под година. Единствената новост е, че ако не го направите и сте спечелил от продажбата, с новата автоматично попълнена декларация ще видите, че НАП знаят за сделката ви, защото системата им е свързана с тази на МВР.