Календар със събития Събития

Караме BMW М3 и М4 на писта

Караме BMW М3 и М4 на писта

BMW M Drive Tour е събитие, което се провежда всяка година в различни държави, в които медии и клиенти се запознават с актуалните модели на спортния бранд. Акцент в тазгодишното издание бе BMW M3 Competition и BMW M4 Competition, които вече сме карахме по обикновен път, но сега имаме възможност да ги караме на писта. Точното място, за което са създадени.

510 к.с. от редови шестак, пуснати в пълна сила по завоите на единствената ни писта Дракон край Калояново. Задвижването е задно, все още няма доставки на вариантите с 4х4. А развойната дейност на колата е паралелна с тази на състезателната кола BMW M4 GT3. Естествено вътре няма роукейдж, пожарна система и една седалка, но спирачната система, охлаждането и притискането заемат ноухау от пистарката. А точно тези неща са ви най-необходими когато въртите бързи обиколки.

Няма да говорим за огромни и вертикални бъбреци, за предна решетка, за дизайн, този урок вече го минахме. Стартираме мотора, преминаваме на трак режим с натискане на М бутона на централната конзола, дисплеят угасва, не ни трябва климатик. Двата червени бутони М1 и М2 са настроени за нас – М1 комфортни настройки, а М2 максимално наточени без да се изключват системите за стабилност. Правим един стинт преди смяната на шофьорите, който е опознавателен и за траектории. Дори толкова позната писта като Дракон лесно се забравя, ако не караш на нея. Трасето е сравнително бързо, с всяка обиколка темпото се вдига.

Още на втората включваме М2 и шасито става напълно различно. Много по-твърдо, воланът по-отчетлив и точен, кутията по-рязка в смяната на предавките, а моторът вади звук като V8. Двата турбокомпресора с индиректно охлаждане на нагнетявания въздух, оптимизираният всмукателен тракт и работещото с максимални налягания от 350 бара директно впръскване на бензина помагат усмивката ви да не слиза от лицето.

Максималният въртящ момент от 650 Нм идва още на 2750 об/мин и остава до над 5500, а в червената зона влизате на 7000 об/мин. Competition моделите ускоряват от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди, а от 0 до 200 км/ч за 12,5 секунди. Има изпускателна система с клапи с електрическо управление. Скоростта ви увлича и на спирането на левия завой след дългата права трябва да внимавате. Сменяме колите и изведнъж усещам, че гумите май са износени или прегрели от предходния. Колата недозавива със същата скорост, с която сме карали преди малко, всеки един завой е по-нестабилен.

В края на стинта истината се оказва друга. Преди това сме карали с полуслик Pirelli P Zero Corsa, а след това със стандартно P Zero. Разликата е огромна и отново напомни, че дори и най-потентната кола си остава толкова бърза, колкото й позволяват гумите. Тук те са като в моторните спортове – 18 инча отпред и 19 отзад.

Нито за момент няма покачване на работната температура на двигателя. Охлаждането е съобразено да осигури оптимални температури, на къси отсечки във всекидневието, така и при най-високо натоварване на състезателната писта. Освен централен охладителен модул в калниците са разположени два високотемпературни радиатора. Има и допълнителен охладител на моторното масло и отделен охладител на маслото на трансмисията за Competition моделите.

Опитът на BMW M GmbH от моторните спортове е ползван и при концепцията на снабдяването с масло. Масленият картер на двигателя разполага с две разделени отделения и един интегриран всмукателен канал. Допълнителната степен позволява чрез управляема маслена помпа маслото да се подава от по-малкия, служещ като буфер маслен картер. По този начин винаги се гарантира сигурно подаване на масло, дори и при екстремни надлъжни и странични ускорения.

Предавателната ни кутия е 8-степенна M Steptronic с Drivelogic, но си струва да се спомене, че като опция има и 6-степенна механика. Но на писта винаги ще сте по-бърз с планките на волана.

Когато приключихме на пистата имахме избор от 4х4 модели за обикновен път. И избрахме, разбира се, М8 Гран купе Competition. Автомобилът е с много елементи от каталога на Individual и познатия V8 двигател с 625 к.с. в този вариант. Разполагате с цели 750 Нм в диапазона от 1800 до 5800 об/мин. За разлика от М4 тази кола е създадена за скорост на дълъг път. За съжаление у нас не можете да изпитате пълната динамика на колата, поне не легално. В случая сме в колона и много дисциплинирани. Играем си с режимите на M xDrive между 4WD, 4WD Sport и 2WD, автомобилът е много силен и стои като залепен на пътя.

Но вече сме ви го представяли, както и модела, с който се връщаме на Дракон – Х6 М Competition. Моторът е същият V8 с 625 к.с., но тук трябва да се съобразявате с голямата маса, която много лесно увлича, а едно SUV не може да завива както лека кола. Макар Х6 М да е твърде близко.

Накрая все пак спечелихме нещо. Състезание. На писта. Виртуална… Гран при конфигурацията на Нюрбургринг. Но все пак първи, макар и без напълно чиста обиколка.