Календар със събития Събития

Караме Dacia Sandero Stepway 1.0 CTV

Караме Dacia Sandero Stepway 1.0 CTV

Само се замислете, че допреди 10 години индустрията не възприемаше сериозно бюджетния бранд Dacia. А сега това е най-продаваната кола у нас, на много пазари в Западна Европа моделите са хит, защото предлагат достъпна технология от Renault. И докато първите поколения на Sandero бяха наистина бюджетни, сега нещата са различни с третото поколение. А версията Dacia Sandero Stepway вече изглежда като самостоятелен модел, дори кросоувър.

Повдигнат силует, пластмасови панели на вратите, сплитер, защита на калниците, лайсни на покрива, разполагате с много универсална кола. И говорейки за багажника, релсите се откачат и образуват стойка, като ви спестяват покупка на багажник за ски.

Пътният просвет е увеличен на 174 мм или с 41 мм повече от Dacia Sandero, което го прави и способен когато напуска асфалта. И го прави с лекота. Естествено задвижването е предно, но ако ви трябва 4х4 има Duster. А Stepway спокойно може да свърши работа, стига да няма високи коловози на черния път или кал. Тогава какво винаги в офроуда имат значение гумите.

Дизайнът е напълно нов. Фаровете са с двоен Y-образен светлинен подпис с LED, предната решетка е станала по-сложна и триизмерна, фаровете за мъгла се намират в също Y-образен декоративен елемент. Стоповете отзад също имат Y елемент.

Интериорът на Sandero Stepway е удобен, посреща уютна атмосфера и радикално нов интериорен дизайн. В тестовата версия има сензорен дисплей, но ако решите да спестите пари, на негово място има джоб, който много удобно захваща мобилния ви телефон, който ползвате за навигация. Удобен е и слота за зареждане от ляво. Таблото има мека средна част, отворите на климатичната система са елегантно оформени. Вътре арматурното табло съдържа вложка с покритие от текстил, докато вентилационните отвори се отличават с изцяло нова форма.

В Dacia подобряването на усещането за качество означава комбиниране на удоволствие с практичност. Панелите на вратите и арматурното табло съдържат вложки и кантове от оранжев текстил във версията на Stepway, която караме. В нея вече има заводска навигация. Екранът е 8-инчов сензорен. Дизайнът е елегантен, а интуитивният, лесен за използване интерфейс е съвместим с Bluetooth и със системите за смартфони Android Auto и Apple CarPlay. Нов раздел Car осигурява достъп до специфични настройки на системите в помощ на шофьора (ADAS).

С Media NAV мултимедийната система вече разполага и с вградена навигация и безжична свързаност за Apple CarPlay и Android Auto. Аудиосистемата съдържа не по-малко от шест високоговорителя. Багажникът на Dacia Sandero има капацитет от 328 литра (310 л+18 л) и разполага с равен под с регулируема височина с 2 позиции в зависимост от версията.

И след като бяхме сред първите, които карахме моделната гама на Sandero и Stepway, сега тестваме CTV кутията на дълъг път. 1,0-литров мотор с 90 к.с. и 142 Нм, звучи си направо предизвикателство, особено на магистрала, която е значителна част от отсечката ни. Отиваме до Кърджали, а крайната дестинация е едноименния язовир.

До Хасково отсечката е магистрала, след което интересни завои. На магистралата Stepway се държи чудесно. Няма дискомфорт, дори липса на ресурс. Автомобилът поддържа спокойно максимално разрешените 140 км/ч и изпреварва при нужда. Има достатъчно въртящ момент. А CVT кутията не е чак толкова шумна, стига да не я карате нервно.

Средният разход е около 7 л/100 км. Интересното и забавното започва на завоите. Оказва се, че Stepway е най-бързата кола, държи се стабилно и има ресурс да изпревари в кратките прави. Пътят е с интензивно движение и често се налага. Естествено има леко недозавиване при по-висока скорост, но при повече умения можете да се справите с него. А и да не можете, едва ли ще купите Stepway CTV, за да се състезавате по пътищата.

Това е автомобил за разумните клиенти, които използват мозъка си при покупката на кола. Едно от най-евтините предложения на пазара и дава толкова много. CTV кутията е с 2000 лв. повече, но пък подходяща за тези, които не се чувстват уверени с механиката и трите педала. За вариатор върши много добра работа като градска кола, с която спокойно може да пътувате и на дълъг път.