Календар със събития Събития

Караме електрическата Mazda MX-30

Караме електрическата Mazda MX-30

Това е първата напълно електрическа серийна Mazda. Японската компания обича новаторските идеи, единствена продължи работата по ванкеловия двигател, а още през 1970 г. представи електрическата концепция EX-005. Но MX-30 е първият сериозен опит с електричеството. И за да отличи модела, му бе дадено името МХ, което е за специалните коли. А вратите се отварят в стил RX-8. Задната врата е само помощна, няма В-колона, можете да я отворите само след предната и на нея е разположен предпазния колан. Така обаче получавате много повече пространство за влизане в колата. Умно.

Дизайнът е нещо средно между хечбек и кросоувър, с тънки фарове и изчистена предна част. Отзад стоповете са интерпретация на тези в CX-30, има красива лайсна на С колоната. Интериорът е възхитителен. Крещи, че колата опазва околната среда и е екологична. Панелите на вратите са направени от рециклирани пластмасови бутилки и корк. Интересното е, че Mazda е създадена преди век като производител на корк, преди да премине към автомобилите.

Има достатъчно място за петима души. Багажният обем е от 366 до 1171 л при сгъване на задните седалки. MX-30 разполага с хед-ъп дисплей и два 7-инчови дисплея като стандарт.

Mazda е в челото на автомобилните производители по отношение на рециклирането през последните 30 години. Това е причината за по-различен подход към пробега и батерията. Тя е 35,5 кВтч, а от нея Mazda вади едва 200 км електрически пробег. Което е доста малко за настоящото поколение EV, макар и напълно достатъчно за всекидневни нужди.

За да обясни обаче стратегията си, Mazda направи специално събитие, на което презентира, че електромобилите с големи батерии са повече замърсяващи околната среда заради рециклирането от дизеловите автомобили. И само с малка батерия електрическите коли успяват да победят ДВГ в целия жизнен цикъл. Това естествено поради много критика, но все пак Mazda стъпва на числа. Клиентите обаче също. И 200 км, които са по-малко в реалния свят, биха отказали не малко от покупка.

В нашия тест изминахме 66 км в студено време с ползване на парно и това изцеди батерията наполовина. Оказва се, че първите бройки от модела се нуждаят от ъпгрейд на софтуера, защото бордовият компютър показва по-малки стойности на пробега от наличното в батерията. А след изчерпването й имате допълнителни поне 30 км на сервизен режим. Само едно натискане на бутона за изключване на парното и си осигурявате на мига 10 км повече пробег. Които нарастват значително, ако продължите да не се възползвате от тази функция.

Но това са криви сметки. Ако минавате до 100 км на ден, от дома до офиса и обратно, няма да имате грижи с мобилността. За дълъг път обаче трябва много внимателно да планирате наличието на станции. Малката големина на батерията е предимство при зареждане на публични зарядни станции. За 51 мин напълнихме от 20 до 79% батерията и 13,6 кВтч на станция DC 50 кВт.

Мощността е 145 к.с., а максималният въртящ момент е 271 Нм, предавателната кутия едностепенна. Поведението на MX-30 на пътя е чудесно. Усещате масата от 1645 кг и тежестта на батерията, която е 310 кг. Окачването е добре настроено и колата преминава комфортно през неравности. Няма тропане, скърцане и шум. Има единствено от аудиосистемата, която вкарва в купето изкуствен звук от мотор. Но звучи интересно.  

Времето за ускорение до 100 км/ч е 9,7 сек, което изглежда бавно, но когато настъпите педала автомобилът има огромна душа и го усещате бърз. Системата за стабилност сработва постоянно, ако решите да го карате по-спортно.

Като цяло MX-30 е чудесно проектиран и изпълнен електрически автомобил. Красив отвън и отвътре, използващ рециклирани материали. Пробегът не е голям, но и батерията също. Така спокойно може да печелите спор с ултраси на тема бензин и или дизел, използвайки данните на Mazda. Но ако искате да пътувате по-далеч, все пак ще ви трябва по-голяма батерия.

Фотография: Димитър Даков