Календар със събития Събития

Караме електрическото Audi RS e-tron GT

Караме електрическото Audi RS e-tron GT
Караме електрическото Audi RS e-tron GT
Караме електрическото Audi RS e-tron GT
Караме електрическото Audi RS e-tron GT
Караме електрическото Audi RS e-tron GT
Караме електрическото Audi RS e-tron GT
Караме електрическото Audi RS e-tron GT
Караме електрическото Audi RS e-tron GT
Караме електрическото Audi RS e-tron GT
Караме електрическото Audi RS e-tron GT
Караме електрическото Audi RS e-tron GT
Караме електрическото Audi RS e-tron GT
Караме електрическото Audi RS e-tron GT

Концепцията ви е позната. Задвижване на четирите колела, подпис от Audi Sport. Дали Audi RS e-tron GT ще се превърне в бъдеще това, което в момента за нас е Ur Quattro? Има няколко съществени разлики. И най-основната не е двете допълнителни врати, а електрическото задвижване. А ако Ur Quattro е новатор, който отваря изцяло нов свят пред гамата на Audi с внедряване на 4х4 в серийна лека кола, e-tron GT е дериват на вече съществуваща кола. Porsche Taycan. По-тесен и по-висок, по-бавен, но с по-голям багажник.

Затова по-скоро го приемам като духовен наследник на R8, който зае ноухау от Lambo Gallardo, но за новото, бъдещото поколение. Това е колата, която трябваше да бъде R8 e-tron, който очаквахме цели 6 години и когато се появи на пазара с цена 1 млн. евро, съвсем логично нямаше гора от ръце да го купят. Така само след година Audi прекрати производството му.  

Затова и Audi RS e-tron GT е различен. Има 4 врати, достатъчно място на задните седалки, изглежда невероятно и излиза директно срещу братчето Taycan и Tesla Model S. Ако сте от тези, които се питат защо им е на Audi да правят тази кола, ето два довода. Първият и най-важен е регулацията на ЕС, според която всяка компания трябва да има до 92 гр/км емисии СО2 средно в гамата, така, за да има RS модели и R8, трябват и коли с нулеви емисии СО2 за компенсиране.

Също така при посещението ми на строежа на фабриката на Taycan в Щутгарт стигнах до спор с хората от Porsche защо правят тази кола и най-накрай си признаха – битка между ДВГ и електричество няма, просто клиентите на 911 имат и Tesla в гаража, а те искат да променят това. Ето отговор защо първата изцяло електрическа кола на Porsche не е SUV или купе.

И също така VAG ще плаща още дълго бремето от скандала Дизелгейт, в който концернът бе хванат да използва нелегален софтуер в автомобилите си. Затова поетапно започна да преминава към напълно електрическа гама, по ирония на съдбата първият сериен модел от бранда ID. 3 бе забавен заради проблем в софтуера. Но Audi няма тези проблеми, засега.

А ако не ви пука за вредните емисии, особено азотните окиси, само се замислете за тези 50% от българите, които имат белодробни проблеми. Наистина темата екология никога не е била на преден план в нашата държава и доказателството е по болниците и факта, че от нация с най-много столетници в началото на миналия век сега сме с най-кратък среден живот в ЕС.   

От Audi са свършили чудесна работа с дизайна. Макар да е субективно, за мен RS e-tron GT е най-красивата кола в конкуренцията с Tesla и Taycan. И на мига разпознаваема. Докато останалите модели страдат от липса на индивидуалност и изглеждат като уголемени или умалени копия едно на друго, e-tron GT блести с чудесно оформени линии, изтеглени фарове, много хитро вграден щрих на 6-ъгълната решетка в предната част, мускулести форми, релефен преден капак и заден стоп по цялата дължина с характерна LED презентация при стартиране.

Всичко отвътре е също толкова чудесно, но по никакъв начин не разбирате, че седите в супер технологично Audi. А просто едно супер бързо Audi. Докато VAG въведе най-големите дисплеи в индустрията, тук имате сравнително малък екран в средата и срещу вас, доста физически бутони, опростен старт-стоп бутон. Няма гигантски дисплей в стил Tesla и управление с един два бутона, нищо не напомня, че автомобилът е най-мощният, създаван от Audi Sport. Колко точно ли?

Пиколата мощност е 646 к.с. Което доста, но с уговорка. На бууст и при активирана система за старт. Без да броим тези две секунди и половина мощността е почти 600 к.с. Но и те не са през цялото време. Гарантираната постоянна мощност е… 193 к.с. Повече получавате при A3 40 TFSI. Но не и максималният въртящ момент от 830 Нм. Не усещате тази цифра при настъпването на газта, но определено e-tron GT е дяволски бърз.

Усещането при скорост с колата е странно, чувате всякакви звуци, от електромоторите до вятъра, тоталната липса на шум от двигателя е нещо, с което индустрията тепърва ще се бори, а сред предложенията са изкуствен звук. Което едва ли е проблем, защото повечето спортни коли с ДВГ и в момента подсилват шума през колоните на салона.

В най-наточения режим RS на бъдещето ускорява до 100 км/ч за 3,3 сек. Пробегът е от 433 до 472 км, но по WTLP. В реалния свят няма да изкарвате повече от 200 км, защото едва ли сте си купили e-tron GT, за да жалите десния педал. Но по-интересният е левият. Спирачната система е супермощна, но всъщност се ползва предимно рекуперацията при спиране. Нямате усещане за нещо неестествено, преходът към накладките е плавен и не го разбирате. Но очаквах по-твърдо шаси. Сравнена с R8 тази кола си е направо мека. Тук центъра на тежестта е по-ниско заради батерията 93 кВтч, но въпреки това в завоите R8 е в пъти по-стабилен. И основната вина е на масата. Цели 2347 кг, което е колкото огромен SUV. А това се усеща. Но е-tron има 4 завиващи колела и блокаж на задния диференциал, което обаче доста помага. Но бих се радвал на повече странична опора от седалките. Които уж са спортни, но не ви държат така, както искате. Или както го прави М3 и М5 например.

Окачването е въздушно като стандарт, има алуминиеви двойни триъгълни носачи, дължината на колата е 4990 мм. Аерокоефициентът е само 0,24, има активна аеродинамика и матрични LED светлини.

Багажното пространство отзад е 405 литра, а отпред 85. Електрическата система е 800V както в Taycan, което означава, че може да зареждате на DC с 270 кВт. А такива станции и нас все още няма, най-мощните са 120 кВт и са няколко, а най-разпространените са 50 кВт. Така че ще ви се наложи да чакате повече от обявените от Audi 5 мин за 100 км при 270 кВт. Ако я зареждате вкъщи на променлив ток, ще пълните само с 11 кВт или 22 кВт, ако си купите опционното онборд зарядно. За сравнение с такава мощност зарежда и Renault Zoe, така че няма много смисъл да се хвалите пред приятелите за високия волтаж на колата ви, от който има смисъл само на публичните станции и то не в тази страна. А те както знаем са само помощни за собствениците на електрически коли, които разчитат предимно на станциите си вкъщи и офиса.  

И така, Tesla извади Model S Plaid, който е два пъти по-бърз, Porsche също имат по-бърза кола, Model S има версии с пробег цели 800 км. Audi компенсира с дизайн и повече функционалност. Говорейки за това вероятно феновете очакват версия Avant, все пак Audi са легендарни в създаването на бързи комбита, но за момента не се предвижда подобна версия. Porsche обаче я имат…