Календар със събития Събития

Караме Renault Arkana 1,3 мек хибрид

Караме Renault Arkana 1,3 мек хибрид

Renault Arkana бе разбулен първо на салона в Москва, а продажбите стартираха в руската столица, след което модела пристигна в Европа. Произвежда се от южнокорейския завод на компанията и подразделението Samsung, което го прави глобален модел. Както вече ви представихме в материала за хибридната версия, автомобилът е от Сегмент С, където Renault искат да заздравят позициите си.

Силуетът е повече от отличителен. Купе SUV, ниша, където най-добрият промоутър бе Х6, но Arkana има по-скоро пропорции на Х4 и Merc GLC Coupe. Клиренсът е 200 мм и спокойно можете да излизате на офроуд, но тази версия е с предно предаване. Тенденцията у нас обаче е с всяка година да се продават все повече кросоувъри с предно задвижване, подобно на Западна Европа.
Предните фарове имат отличителен светлинен подпис и форма както останалите модели в гамата.

Предната решетка е разделена на две и има агресивен вид, а в средата гордо стои огромната емблема. Отзад силуетът е стилно скосен както всяко купе SUV, има хромирани елементи в дифузьора, където са разположени ауспусите. Джантите са красив черен мат с червена украса на един от лъчите.  

Двигателят е 1,3 със 140 к.с., който е базов за модела. Има предавателна кутия EDC с двоен съединител. Превключването е бързо и приятно, но ако искате по-спортна динамика, по-добре вземете по-мощната версия или плъг-ин хибрида. Максималният въртящ момент тук е 205 Нм, което е достатъчно за всекидневни нужди, точно за каквито ще вземете тази кола. Агрегатът е екипиран с 12V микрохибридна система, която е по-лека от 48-волтовите и, разбира се, по-евтина.

Върши работа за потегляне от място само на ток и за подпомагане на ДВГ при ускорение и круизна скорост за по-нисък разход. В случая той е около 6 л/100 км, ако карате нормално и стига до 7 при по-силно настъпване на десния педал.

А Renault Arkana определено върши чудесна работа. Управлението е точно, окачването стои стабилно в завоите, салонът е свеж и модерен. Версията RS Line има червени лайсни, дисплеят е огромен и функциите се управляват лесно.

Шофьорската позиция е висока, което е най-търсената екстра в последните години, макар на нас много да не ни харесва високия център на тежестта. Разполагате с множество ниши за предмети, индукционно зареждане за смартфон, четири USB гнезда и автоматична електрическа ръчна спирачка. Пътниците в задната част имат 211 мм пространство за краката, което прави модела най-добрия в своята категория.

Пространството за стъпалата от 305 мм е сред най-добрите на пазара, както и височината на покрива на задните пътници от 862 мм. Багажникът е 513 литра, което е със 122 повече от Clio. Версията Arkana RS Line има преден сплитер и черни джанти, както и по-агресивна задна броня. А отвътре червени шевове.

Таблото е обзаведено с карбонов ефект, има логото на Renault Sport на волана.
Дори базовият двигател на Arkana във версия RS Line изглежда чудесно и върши всичко, от което ще имате нужда. Мек хибрид или плъг-ин, избирате вие зависимост от това, което искате от колата.