Календар със събития Събития

Караме топ версията на първия електрически Ford Mustang

Караме топ версията на първия електрически Ford Mustang

Годината е 1964 г., легендата Лий Якока тогава е шеф на продуктовото развитие и представя изцяло новата концепция за стилно купе с 4 места. Компанията скача в непознати води с цел увеличаване на продажбите, мнозина от Ford се съмняват в успеха на модела. Но на мига се превръща в хит. 57 години по-късно имаме първият в историята изцяло електрически модел, който на всичкото отгоре е и SUV с 4х4. Подложен на огромна критика заради името, той вече е по-търсен от Mondeo в Европа. Мигновен хит. Дали историята се повтаря?

Разбира се, за проекта на първия си изцяло електрически и масов модел Ford бе длъжен да заложи на нещо изпитано, сигурно и емоционално. Едва ли Sierra и Scorpio биха предизвикали подобни дебати, докато Mustang е ракета носител в каквато и форма да се появи.

И тук отново да уточним, че бензиновият Mustang остава в производство и това ще продължи докато компанията има законовото право да го прави. Битка между двата модела няма, Mach-E е просто различен модел, насочен за тези, които искат много по-отличителен дизайн и стил когато си купуват електрическа кола, а не просто автомобил, който да бъде задвижван от ток. В този ред на мисли Mach-E има същото ДНК като пионера, просто представен под различна форма и съобразен с настоящия тренд в индустрията. И вероятно ще бъде притежаван от хора, които имат Mustang V8 в гаража, който карат през уикенда.

А ако си мислите, че не е истински Mustang, просто трябва да карате Mach-E GT. Още с дебюта си моделът получава магнитни амортисьори, докато на бензиновия аналог му отне повече от половин век. Колата завива, дори и с висока скорост, няма окачване от камион, и съчетава всичко, което Mustang е научил от 1964 г. насам.

Първо да се спрем на дизайна. Макар и SUV, силуетът не е типичният и обемист, купето е по-скоро по-високо комби. Присъстват отличителните тройни стопове на Mustang, фаровете са издължени, формата на решетката е правилната, но тук е затворен панел, защото отзад няма радиатор за охлаждане на двигателя.

Premium обзавеждането се предлага в два ексклузивни цвята Cyber Orange и Grabber Blue, много се колебаем кой от двата ни харесва повече, но взимаме за тест синия вариант. Има червени спирачни апарати, които изпъкват когато го гледате.

Вратите се отварят с бутон, на В-колоната има и цифри за код, с който може да отключвате колата си, ако сте забравили ключа. Има специални защита за прищипване на пръсти. Може никога да не ви се е случвало да ви трябва, но може да се похвалите на приятелите си с тази система.

Сядаме в седалките, развити от отдела Ford Performance, отговорен за всички спортни варианти на компанията. Имат чудесен захват, вероятно предстои нещо интересно при настъпване на педала на газта. И сега малко цифри. Mustang Mach-E GT има два електромотора с мощност 487 к.с. и цели 860 Нм. Времето за ускорение до 100 км/ч е само 3,7 сек, повече от задоволителна цифра. Наистина става интересно. GT не спира да ускорява сякаш педалът е бездънен, окачването държи без да се съобразява, че в шасито има тежка батерия и колата е по-висока от стандартен Mustang. Ford са свършили чудеса с настройките.

Емоцията в първите минути с Mustang Mach-E GT е просто изключителна и ще я помните завинаги. Допълнителният шум при спортния режим подсилва момента, иначе би ви се струвало адски странно да ускорявате така и да не се чува нищо. Всъщност това е най-бързата 5-местна кола на Ford в Европа. И е 4х4, във всеки завой влизате уверено, макар да нацелваме единствения дъждовен ден за месеца в Ровин, разположен на истрийския бряг на Хърватска. Спирачките са дело на Brembo е работят чудесно.

Обикновено в електрическите коли ползвате само рекуперацията за спиране и отпускане на педала на газта, но тук не може да останете така апатичен към динамиката и се възползвате от ресурса във всяка една секунда. Магнитните амортисьори MagneRide 2 държат чудесно, поведението се усеща като повече задно, стандартните 20-цолови джанти осигуряват отлично механично сцепление.

Батерията е 98,7, от които 88 използваеми кВтч, които осигуряват пробег до 500 км. В нашия случай над 400 км, но при много раздаване на газ. Автомобилът поема до 150 кВт от DC станция и пълните 99 км за 10 мин. От 10 до 80% ще ви отнеме около 45 мин. Мощността е 487 к.с., но това, което усещате на пътя са 860 Нм максимален въртящ момент.

А това с 15% повече от хиперколата Ford GT. Да, Mustang Mach E не изглежда като него, също няма да дава и сходни времена на писта, но когато ви потрябва тяга за изпреварване или просто за кеф, можете да се насладите на подобна емоция. Отивайки на работа или на пазар, а не на Нюрбургринг.  Синхронният моторът отзад има маслено охлаждане и достига максимален въртящ момент за половин секунда.

Воланът е остър и предава доста по-различно усещане към ръцете от V8. Поради липсата на гръмогласен шум и постоянното, но меко ускорение очаквате и по-меко завиване, повече клатушкане, но колата ви изненадва със стабилност колкото и да я настъпвате. Единствено се съобразявате с огромната маса.

Отвътре е просторно, пестено е от бутони, има 15,5-инчов огромен дисплей в стил Tesla, от който се командва всичко. А зад волана има само малък екран за измервателните уреди. Материалите са приятни на допир, има аудио B&O Sound System с 10 говорителя, а в багажника 402 литра обем, под кората има ниша за предмети.

Да, Ford Mustang Mach E не е толкова бърз, колкото Tesla Model X Performance, макар само с една десета до 100 км/ч. Не е и толкова мощен, но носи в себе си духа на историята с поглед към бъдещето. Това не е кола за IT гурута и технократи, а за петролхеди и феновете на V8, които ще я ползват през седмицата, докато чакат времето да се метнат на класиката през уикенда.