Календар със събития Събития

Караме хибридната Skoda Octavia

Караме хибридната Skoda Octavia

Това е четвъртото поколение на Octavia, както може да се очаква подобренията са във всяка област. Както и нарастването. Автомобилът е пораснал с 19 мм, а комби вариантът, който тестваме 22 мм. Езикът на дизайна строго спазва идентичността на марката, има остри и консервативни линии, които ще остават актуални дълги години.

Интериорът също е напълно нов. Материалите са меки и качествени, има LED амбиентно осветление на предните врати и приборнорто табло. Седалките са ергономични и имат функция за подгряване, като опция се предлага също охлаждане и масаж. На централната конзола има 10-инчов дисплей, който е сензорен.

Автомобилът разполага с до пет USB-C порта за зареждане или свързване на медийни устройства и USB стикове, един от които опционално може да се разположи в конзолата на тавана над огледалото за задно виждане. По-старите устройства с USB-A 3.0 порт могат лесно да се свържат чрез адаптера за USB-C към USB-A 3.0 от гамата на оригиналните аксесоари Škoda, ако нямате кабел. В допълнение, смартфоните могат да се зареждат индуктивно, чрез опционалния Phone Box.

Тестовата ни кола е плъг-ин хибрид. Всъщност Škoda направиха плъг-ин и топ версията си RS, а техниката е добре позната от Superb. Капацитетът е 13 кВтч с 37 Ач, които осигуряват пробег до 55 км на електричество. Пълно зареждане отнема 3,30 ч с мощност 3,6 кВт. Както всеки един плъг-ин зареждането е бавно, защото пълненето е с малка мощност. Но идеята е да го правите когато сте в офиса или нощем вкъщи.

Така можете да се възползвате от електрическа мобилност през деня, а 55 км не е малък пробег и стига за стандартен път до работата. Консумацията е адекватна със заводските предписания в реалния свят и наистина можете да изминете 55 км, стига да не ползвате твърде много онборд системи, а външната температура да е нормална.

Електрическият двигател е с мощност 85 кВт, подпомага 1,4 TSI със 150 к.с. Системната мощност е 204 к.с., а максималният въртящ момент 350 Нм. При настъпване на газта усещате автомобила много жив, двигателят с вътрешно горене е леко шумен, когато включите на режим спорт волана се втвърдява, но усещате, че колата е създадена за безшумен режим и правите всичко възможно да карате на електричество.

Дори след изчерпване на батерията рекуперацията успява да връща постоянно енергия при спирането и в градски режим карате в хибриден режим. При изчерпване на батерията се включва двигателя с вътрешно горене. Дълго време средният разход е между 1,2 и 2,7 л/100 км, след което се вдига до 6 л/100 км.

Динамичният контрол на шасито, включващ избор на режим на шофиране, който е опционален, сега се предлага със слайдери за настройки в рамките на различните режими на шофиране, които позволяват на шофьора да променя отделни параметри, като например окачването, работата на амортисьорите и характеристиките на управлението или работата на DSG, така че да отговаря на предпочитанията им.

Моделът е екипиран с множество системи за безопасност, но най-голям скок спрямо предходното поколение има опазването на живота на пешеходците и велосипедистите. Също така има много Simply Clever решения като два джоба за съхранение на смартфони на гърба на предните седалки, комплект за сън на задната седалка, мултифункционален джоб за вещи под капака на багажника, автоматична прибираща се щора, отделение за вещи с чадър и четка в предните врати. Винаги сме харесвали тези хитрини, които правят живота ни в колата по-лесен и забавен. Каквото прави и цялата кола.