Календар със събития Събития

Кога ще бъде готова магистрала Европа

Кога ще бъде готова магистрала Европа

След завършването на магистралата от Ниш до Димитровград в Сърбия, единственият участък от Истанбул до Франция без скоростен път остава този в България от Калотина до столицата. Въпреки десетилетия поемане на ангажименти и обещания, все още магистрала "Европа" е в процес на израждане. Служебният Министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков обяви, че има одобрен ПУП за последния участък от магистралата – между Сливница и София, но все още има много проблеми и малко строителство. Министерството е започнало да решаваме всички един по един.

Сред тях е 150 м участък между пункта и магистралата, който е извън проекта. За да се реши проблемът, е необходимо да се одобри разширение на пътното платно на магистралата в посока граничния пункт и заедно с кмета на Драгоман да се одобри подробен устройствен план. Работи се пунктът да се свързва с автомагистралата, а не с двулентов път. Водят се разговори за допълване на разрешението за строеж. Според Шишков магистралата няма да е готова до края на 2023 г. До Нова година част от отсечката между ГКПП „Калотина“ и Драгоман ще бъде пусната с временна организация на движението.

Стартирало е и строителството на втория етап на граничното съоръжение. Целта е след като бъде изградена магистралата, тя да се свърже с пункт с много по-голям капацитет. Срокът за изпълнение е 180 дни. Според министър Шишков „новият пункт ще бъде с много повече кабинки за контрол, ще придобие естетичен вид и ще стане много по-функционален и проходим“. Съвсем друг е въпросът колко от тях ще работят, защото и в момента има пустеещи кабинки, които никога не работят на пълен капацитет.