Календар със събития Събития

Кои са най-предпочитаните модели по света

Кои са най-предпочитаните модели по света

Искате ли да знаете къде повечето шофьори поставят Tesla над всяка друга марка? Budget Direct създаде карта, където любителите на автомобилите могат да видят най-популярните марки и модели за всяка държава. Има няколко постулати, които не са изненада: колите на Toyota са изключително популярни почти навсякъде и американците обичат Ford.

Budget Direct също пише, че правителствата предприемат стъпки за електрифициране на националния си парк през следващото десетилетие.

За да създаде картите максимално точни, Budget Direct използва данните от Best Selling Cars Blog и разбра кои превозни средства са най-популярни във всяка държава до края на 2019 г.Със сигурност някои автомобилни тенденции са непроменени, като Toyota Corolla, която е най-популярната кола в света за 15-та поредна година.

През 2019 година Corolla бележи огромните 1,48 милиона продажби. Toyota е изключително популярна по целия свят, тъй като беше най-продаваната марка в 41 държави, което я прави най-популярният производител в света.

И така, какво показват данните във всяка държава? Северна Америка изглежда кара много Ford. В САЩ най-продаваният автомобил е Ford F-150. Канада също са луди до здравия Ford F-Series, а повечето хора в Мексико карат Nissan Versa. В Южна Америка повечето шофьори са се спрели на автомобили от марката Toyota. Toyota Hilux е най-популярният автомобил в Аржентина и Перу. Най-популярен в Бразилия и Парагвай е Chevrolet Onyx.

В Европа Toyota остава доста популярна, като RAV4 е най-продаван в Исландия и Естония, Corolla заема първото място в Ирландия, а Yaris царува в Гърция. Изненадващо, Tesla Model 3 беше най-популярният по пътищата в Норвегия и Холандия.Без съмнения Peugeot 2001 беше най-продаваният автомобил във Франция, италианците обичат Fiat Panda, германците са големи фенове на VW Golf, а руснаците карат Lada Granta. В Африка Toyota Hilux изглежда е много популярен, тъй като Hilux е най-продаваният автомобил в Южна Африка, Намибия, Ботсвана, Кения и Кот д'Ивоар.

България не фигурира на тази карта. Но данните показват, че за 2020 отново най-търсеният бранд е Dacia. Интересното е, че според данните на МВР за годината има регистрирани 96 нови УАЗ, което е с една бройка повече от Porsche. Регистрирани са също така по 5 коли Ferrari и Lamborghini 5, колкото има и луксозната френска марка DS. За 2020 у нас са дошли по два Rolls-Royce и McLaren.

В Близкия изток и Централна Азия по пътищата можем да срещнем най-много Land Cruiser в Йемен, Оман, Обединените арабски емирства и Катар. Hyundai е популярен в Саудитска Арабия, а Saipa Pride е най-продаваният автомобил в Иран. Toyota Corolla е най-търсен в Тайван и Пакистан, а Hilux е най-продаваният в Австралия и Тайланд. Wuling Mini Truck е любимата кола в Китай, Maruti Alto в Индия, а Honda N-Box в Япония.