Календар със събития Събития

Криминализираха отказът от тест за наркотици

Криминализираха отказът от тест за наркотици

Депутатите от Народното събрание приеха със 162 гласа "за" промени в Наказателния кодекс, според които е криминализиран отказът на шофьори да проверени за наркотици на пътя. Законопроектът, приет на първо четене, е на ГЕРБ-СДС, внесен от Христо Терзийски.

Според текстовете, отказът е равен на установена употреба на наркотични вещества. В момента наказанието за шофиране след положителен тест за дрога е лишаване от свобода от една до три години и глоба от 500 до 1500 лева. Предложението е направено от Христо Терзийски заради големия брой откази за тестване.

Депутатите приеха на първо четене общо осем законопроекта за промени в НК. Сред тях е законопроект на "Възраждане" за по-тежка наказуемост за деяния, когато моторното превозно средство навлезе в площи извън пътното платно, на които се намират пешеходци като тротоари и спирки на обществения транспорт. За момента подобни места са само пешеходните пътеки. Сред предложенията е на това Корнелия Нинова от БСП за престъпление за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 2 промила, или когато разрешената скорост е превишена с повече от 50 км/ч.