Календар със събития Събития

Lambretta или символа на италианската свобода

Lambretta или символа на италианската свобода
Lambretta или символа на италианската свобода
Lambretta или символа на италианската свобода
Lambretta или символа на италианската свобода
Lambretta или символа на италианската свобода
Lambretta или символа на италианската свобода

Класика с модерен стил, Lambretta остават мит след турболентните времена на историята. Създадени в Милано от авиационен инженер и предприемач с визия за бъдещето, легендарният бранд бе възроден от швейцарски консорциум, който стъпва на същите колони като оригинала. Стил, класа и лайфстайл.

Но как започва всичко. Lambretta е създадена от Фердинандо Иноченти, богат италиански бизнесмен, чиято фабрика за стоманени тръби в Рим е разрушена по време на бомбардировките по време на Втората световна война и изгражда нова в Милано. Именно предградието Ламбрате на столицата на Ломбардия дава името на едни от най-известните скутери в света. Иноченти вижда бъдещето на италианската мобилност в пъргави и лесни за употреба скутери и черпи идеята от американската армия.

И наема за главен дизайнер авиационният специалист - генерал Корадино Д’Асканио, отговорен за проекта на първия модерен италиански хеликоптер - Agusta. Задачата е проста – достъпен и лесен за употреба, да може да бъде управляван от мъже и жени, да могат да се качват пътници и дрехите на моториста да не се цапат по време на движение. Д’Асканио обожава самолетите и мрази мотоциклетите.

Затова и прави революционна машина. Двигателят е монтиран директно в задната гума, а скоростите се сменят от дръжката. Отпред има предпазващ панел, който предпазва от кал и мръсотия за разлика от откритите мотоциклети. Вилката отпред е вдъхновена от колесник на самолет, за да се сменя лесно гумата. Но Д’Асканио влиза в противоречие с Иноченти за типа шаси.

Предложението на авиационния инженер е монокок, а Иноченти иска тръбно шаси и така двамата се разделят, а Д’Асканио дава дизайна на Енрико Пиаджо и така се ражда Vespa.

Първата Lambretta идва през 1947, предлага се задна седалка и кутия за багаж. Оригиналният предпазен панел или щит е от аероматериал, по-късно преработен, за да може да се постави допълнителна кутия за багаж отпред. Капакът за резервоара е под седалката, за да се пести място.

Дизайнът е толкова успешен, че Lambretta дава лицензия за производство в Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Индия, Франция, Испания, както и в Германия от NSU. Дори в Бразилия името Lambretta е нарицателно за скутер.

Скутерите са от 49 до 198 кубика, с три или четири предавки.

Компанията обаче изпада във финансови трудности и е купена от British Leyland Motor Corporation, производителя, който прави класическото Mini, а през 1972 г. Innocenti е купена от индийското правителство, след което производителят попада в ръцете на De Tomaso.

Митът Lambretta е толкова силен, че много държави по света имат клубове, които се събират няколко пъти в годината за прекосяване на дистанции, радвайки се на класическия дизайн, съчетан със стил. Малкото селце Родано в Италия помещава най-големия музей на Lambretta, в който има предвестниците на скутера – американските ролери за десанта в Нормандия от 1944 г. В Англия също има музей с 61 експоната Lambretta.

През 1969 г. излиза последния модел скутери Lambretta Grand Prix и няколко десетилетия компанията името остава в историята. Основният фокус изместват автомобилите, които са втори по продажба в Италия след FIAT  и пред гиганти като VW и Renault. De Tomaso започва да прави коли Innocenti с дизайн на Bertone, а по същото време притежава и Maserati. През 1990 марката е купена от FIAT.

А Lambretta се завръща с инициатива от швейцарски инвеститори, които решават да преродят марката. Създава се компанията Innocenti S.A., или Lambretta Consortium, базирана в Лугано. През 2017 на мотосалона в Милано е представен V-Special във варианти с 50, 125 и 200 кубикови мотори, а за дизайна е отговорна компанията Kiska, създатели на KTM и Husqvarna.