Календар със събития Събития

Mercedes-AMG показа първия си хибрид

Mercedes-AMG показа първия си хибрид

Първият хибриден модел от Mercedes-AMG влиза в серийно производство. Mercedes-AMG GT 63 S E Performance се основава на технологии от Формула 1 и ще бъде показан пред публика на салона в Мюнхен. Концепцията включва отличителна схема на задвижване с електрически мотор и батерия на задния мост, както и високопроизводителна батерия, собствена разработка.

Според слуховете Mercedes-AMG GT 63 S E Performance трябваше да носи името 73, но това явно не се случи. Комбинацията от 4,0-литров V8 битурбо двигател и електродвигател генерира системна мощност от 620 кВт (843 к.с.) и максимален въртящ момент над 1400 Нм, което го прави най-мощната серийна кола на компанията. Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е само 2,9 секунди, а 200 км/ч се достига за по-малко от десет секунди. Ускорението завършва само при 316 км/ч.

Както във Формула 1, батерията е специално проектирана за бързо снабдяване с енергия и оптимален разход. Високопроизводителната батерия на AMG GT 63 S E Performance има капацитет от 6,1 кВт, 70 кВт непрекъсната мощност и развива 150 кВт максимална мощност за десет секунди. Ниското тегло от само 89 килограма позволява много висока плътност от 1,7 кВт/кг. За сравнение: конвенционалните батерии без директно охлаждане на клетките постигат около половината от това показание.

Зареждането става чрез 3,7 кВт интегриран заряден модул за променлив ток на станция за зареждане, wallbox или от контакта в дома. Батерията е предназначена за бързо извличане и подаване на енергия, не толкова за постигане на възможно най-дългия пробег. Независимо от това изцяло електрическият пробег от 12 километра позволява практично придвижване в ежедневието, тихо и без емисии шофиране от жилищен район до покрайнините на града или до магистралата.