Календар със събития Събития

Mercedes показа електрическа кола с 1000 км пробег

Mercedes показа електрическа кола с 1000 км пробег

Концепцията на електрическа кола Mercedes Vision EQXX има пробег от над 1000 км. Батерията е под 100 кВтч, системата работи на 900 волта, консумацията на енергия е под 10 кВтч/100 км, аеро коефициентът едва 0,17, а масата само 1750 км. Автомобилът предлага редица революционни технологии и идеи, които ще бъдат част от бъдещата гама на компанията.

Дизайнът е с бионичната форма, най-оптимална за ниско челно съпротивление. Определено не е най-красивата кола, която сме виждали от Mercedes-Benz, но пък е най-ефективната, при това с голяма разлика.

Проектът е създаден за само 18 месеца, а причината е участието на служители от отбора във Формула 1. Мощността е около 150 кВт, което не е много, но отново, тук говорим за 95% ефективност от батерията, която стига до колелата. За сравнение ДВГ успява да предаде само 30% КПД. Батерията тежи 495 кг, което означава, че всичко останало в шасито е много олекотено и оптимизирано.

Например охлаждането е монтирано в пода и така се черпи от струята въздух под колата. При нужда от охлаждане в спряло положение вече на помощ влиза охлаждаща перка. Топлинната помпа черпи топлина от няколко източника, сред които двигателя, а външен топлообменник взима горещ въздух от атмосферата.

Електрическата система използва 117 соларни клетки на покрива, разработени в сътрудничество с най-големия соларен институт в Европа - Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE. Само в рамките на деня при идеални условия те добавят и 25 км към пробега. Енергията от фотофолтаиците се складира в олекотена литиево-желязо-фосфатна батерия, която захранва светлините, климатика и инфотейнмънт системата.

Стелките са направени от 100% бамбукови влакна, всичко вътре е от възобновяеми материали и рециклирани пластмасови бутилки.

И накрая, нека направим няколко сравнения за тези 10 кВтч, които колата използва за минаването на 100 км. Това са 3 часа работа на сушилня машина или климатик, гладене с ютия в продължение на 5 часа или 100 часа на 50-инчов LED телевизор. 10 кВтч са необходими на конвенционална лампа на стадион за работа за 3 мин. Реално аеродинамиката на Vision EQXX с коефициент 0,1716 е доста по-добра от EQS с 0,20 и съизмерима с… топка за американски футбол. Колоездачите имат 0,6 до 0,8, хората до 1,2, единствено пингвините имат аерокоефициент 0,05. Сега разбирате защо формата на колата е доста странна.