Календар със събития Събития

Mercedes вече ползва легално автономна система

Mercedes вече ползва легално автономна система

Mercedes-Benz стана първата автомобилна компания в света, която отговори на всички изисквания на регламента на ООН UN-R157 за системи ниво 3 на автономно управление (SAE Level 3). Германската федерална служба за автомобилен транспорт (KBA) издаде първото в света одобрение на подобна автономна система на Drive Pilot на Mercedes-Benz. По този начин германските власти проправиха пътя за въвеждането на частично и пълно автоматизирано шофиране в международен план там, където позволява съответното законодателство. Естествено предстои дълъг път, но това е първата крачка. Германия беше и първата страна в света, която регулира условното автоматизирано шофиране през 2017 г. и разреши в своя Закон за движение по пътищата системи ниво 3 на автономно управление.

След полученото одобрение и още през първата половина на 2022 г. клиентите на Mercedes-Benz в Германия ще могат да ползват Drive Pilot в S-клас при натоварен трафик или задръстване, на подходящи магистрални участъци в Германия в условно автоматизиран режим при скорост до 60 км/ч. Или когато преценят.

Първоначално DRIVE PILOT Mercedes-Benz ще може да се използва на 13 191 километра магистрален път в Германия. Интензивни тестове на системата се провеждат и в САЩ, и в Китай. Технологията ще бъде представена постепенно на всички пазари, където е приета съответната правна рамка за условно автоматизирано шофиране.

Drive Pilot разчита на сензорите на серийния пакет Асистиращи системи, но включва и допълнителни сензори, които Mercedes-Benz смята за незаменими за безопасно условно автоматизирано шофиране. Те включват LiDAR, камера в задното стъкло, микрофони, специално за разпознаване на сини светлини и друга сигнализация от превозни средства със специален режим на движение, както и сензор за влага при колелата.

S-класата с Drive Pilot също има резервни кормилни и спирачни системи и резервна бордова електрическа система, така че остава маневрена дори, ако една от тези системи се повреди, така че да може да се гарантира безопасното предаване на управлението на водача. Ако водачът не успее да поеме обратно контрола, дори след настойчива подкана от системата и изтичане на времето за поемане на контрол, например поради сериозен здравословен проблем, системата спира автомобила до пълен покой. В същото време аварийните светлини и системата за спешно повикване на Mercedes-Benz се активират, а вратите и прозорците се отключват, за да се улесни достъпът до интериора за всеки, който се отзове.

Основният приоритет за Mercedes-Benz при въвеждането на такава система за автономно управление е безопасността, която включва високи изисквания за експлоатационна надеждност. Местоположението на S-Class се определя с помощта на изключително точна система за позициониране. Тя е много по-прецизна от конвенционалните GPS системи. При нея данните, получени от сателитната навигация, се съпоставят с данни от сензори и данни от HD карта. Картографските данни се съхраняват в центрове за данни и се актуализират постоянно. Тази високопрецизна карта се различава от картите на навигационните устройства с по-високата си точност и моделите на кръстовищата и лентите за движение.