Календар със събития Събития

MINI става изцяло електрическо до 2030

MINI става изцяло електрическо до 2030

MINI ще има напълно електрическа гама до 2030 г. Това се отнася дори и за топ варианта JCW. Още в средата на десетилетието ще видим добавяне на нови модели, за момента има потвърждение за компактен SUV. За бъдещето на лайфстайл бранда говорим в BMW Tower с Бернд Кербер, старши вицепрезидент на MINI.

Коронавирусът ни засегна като бранд, защото притежаването на MINI е свързано с много лични срещи. Затова стартирахме кампанията Big Love, която стъпва на три колони – любов към планетата, технологичния прогрес и хората. Около тях изграждаме бранда. Всички са наясно, че историята ни започва от 1959 г., но това, което не се споменава често, е че класическият модел идва като реакция на тогавашната петролна криза и устойчивостта по тогавашните разбирания. Създадена е с малък въглероден отпечатък и това наследство използваме днес, коментира Кербер.

Макар крайният срок за електрическа гама да е 2030 г., компанията може да успее да се справи със задачата и преди това. „На множество пазари, на които присъства MINI, електрическата мобилност се развива доста по-бързо от първоначално очакваното. Например Великобритания ще забрани всички коли с ДВГ от 2030 г. Причината е, че в тези страни MINI се купува предимно от хора извън центъра, имат къщи и съответно нямат проблем със зареждането и инфраструктурата. Преходът към електричество на собствениците на MINI е доста по-лесен, но имаме 9 години ,което е достатъчно време.

Определено можем да успеем и по-рано“, пояснява Кербер – „Ще увеличим гамата, хечбекът с 3 врати ще има ново поколение, както и кабриолетът, в момента най-продаваният открит автомобил в света. Ще имаме компактно SAV заедно с електрическа версия, а Countyman ще нарасне още повече до размерите на BMW X1. Оставаме с три производствени завода – във Великобритания, Лайпциг и Китай, където работим с партньора ни Great Wall с модели за местния пара и за износ. Европа ще остане сърцето на MINI, но след Брекзит се борим за запазване на всеки един пазар, който няма търговско споразумение с Великобритания. Ще произвеждаме новото поколение модели MINI в Оксфорд, но следим ситуацията.“

В зависимост от модела MINI ще предлага различни батерии и пробег от 300 до 600 км. Разбира се, най-голям пробег е предвиден за Countyman. За два модела ще се предлага на клиентите избор за пробег от 300 или 400 км. „В момента всички гледат пробега, защото все още има проблем с инфраструктурата, но след 7 години според мен ще имаме същата сегментация. Например коли са градска употреба ще бъдат с пробег 300-400 км. Очакваме инфраструктурата да се подобри значително. Например в Норвегия и Холандия това вече е направено. На всеки 10 км имате зарядна станция. До 6-7 години това ще се пренесе в повечето страни, разбира се, няма да са всичките“, твърди вицепрезидентът на MINI.

Първото изцяло електрическо MINI бе представено през 2019 г., а само две години по-късно моделът бе обновен заедно с цялата гама на хечбека. Батерията е 32,6 кВтч, а мощността 184 к.с. Пробегът достига 234 км по заводски данни, разбира се, в реалния свят по-малко според карането и външната температура. Но ето и какви са изводите на компанията от модела:

„Научихме много от MINI Cooper SE. Успехът е значителен, продажбите са много повече от очакваното. Моделът дойде когато трябваше. Има много пазари без субсидии, в които колата се продава добре. Германия е най-големият ни пазар, което е очаквано. Интересното е, че колата се купува повече от мъже, за втора или трета кола. И обикновено е първата електрическа кола в семейството, която се зарежда предимно у дома. Средно с нея се изминават 32 км на ден. Зарежда се един път в седмица, дори се ползва нормален контакт. 60% от клиентите й са нови за бранда. Според мен в момента те купуват повече не заради екологията, а субсидиите. Но това ще се промени.

Виждаме промяна заради климатичните промени. Имаше много пожари и наводнения, младото поколение се приближава много повече към устойчивото мислене. Няма и къща без соларни панели. По-голямата част от клиентите ни разбират какъв е трендът.“\

И така, ето и бъдещето на топ варианта John Cooper Works: „От 2023 всяка една кола ще има версия JCW. И когато тя се предлага с ДВГ, версията ще е с бензинов двигател. Разбира се, през 2030 г. всички наши коли ще станат електрически, до тогава ще видим версии с двата типа задвижване. За мен електрическото задвижване е по-добро за JCW като чиста динамика, разбира се, ДВГ има някои предимства, които клиентите ни харесват.

В бъдеще ще продължим да правим версии GP, вече направихме подобен автомобил, който стана кола за сигурност във Формула Е. Целта ни е да увеличим портфолиото на JCW, дали ще възприемем подхода на BMW M все още е рано да кажем, но ще увеличим моделите. Относно мотор спорт програма засега не сме дискутирали влизане в голям шампионат, продължаваме да залагаме на клубните спортове. В тях на определен етап ще се появи и електрически вариант състезателна кола, може дори да е по-рано отколкото си мислите.“

MINI вече гледат и в посока дигитални продажби. От следващото поколение на моделите ще видим тенденция към намаляване на размерите и електрически версии, също така опростяване на опциите и прокарване на път за дигиталните продажби. „В момента с нашите предложения и конфигуратори това не е възможно. Ще имаме опростени нива на обзавеждане, но също така и опции за индивидуализиране на каросерията, коментира Кербер - Все още сме малък бранд, но нарастваме. Бизнес логиката е, ако не се разрастваш, нямаш бъдеще. Ще останем сравнително малки, дори да имаме двойни продажби от например 600 000 коли. Така че не рискуваме да изгубим ексклузивното.“