Календар със събития Събития

Никола Цолов на крачка от точка в Монако

Никола Цолов на крачка от точка в Монако

Чудесно представяне в основното състезание в Монако записа българския пилот във Формула 3 Никола Цолов. Родният ас завърши на 11-о място, оставайки на крачка от зоната на точките.

Цолов стартира 15-и, успя да мине пред Никита Бедрин в началото, след което двамата с лидера на ART Grand Prix Грегоар Соси започнаха да се изкачват в класирането с добро темпо и заради инцидентите пред тях, като преди средата на състезанието Соси беше 10-и, а Никола – 11-и.

Още преди това Цолов демонстрира по-добра работа с гумите и по-добро темпо от Соси, който на старта на днешното състезание заемаше 2-ото място в общото класиране, но не го атакува. Никола на няколко пъти се доближи на 0,2-0,3 секунди от Соси, който в един момент изостана на 3 секунди зад 9-я – Хосеп Марти.

[BENNER]

А темпото на Марти в последните обиколки се оказа решаващо за това Никола да не успее да влезе в зоната на точките. Соси и Цолов се залепиха за Марти, чийто гуми бяха много износени и испанецът остана на над 5 секунди зад пилотите пред него. Така наказаният Телър Бърнард след финала мина от 5-о на 8-о място, а не извън топ 10 както щеше да стане, ако разликите в колоната бяха останали малки до финала.

Днес Цолов изравни най-доброто си постижение в дебютния си сезон във Формула 3, като първото му 11-о място дойде в първата надпревара в Мелбърн. В общото подреждане след Монако Никола заема 18-ото място от 30 пилоти.

Сезонът във Формула 3 продължава в първия уикенд на юни на пистата в Барселона, където миналата година Цолов спечели последните 3 състезания в испанската Формула 4, за да завърши сезона с титлата и 13 победи от 21 старта.

 

Снимка: Alpine Racing