Календар със събития Събития

Никола Цолов ще тества за FIA F3 в екипа на Никола Тод

Никола Цолов ще тества за FIA F3 в екипа на Никола Тод

Българската надежда за Формула 1 Никола Цолов е на прага на следващата важна стъпка в кариерата си и скок в по-бързи формули. Водачът в генералното класиране на испанската Формула 4 е в стартовия списък на теста на FIA Формула 3 на Херес, Испания, който ще се проведе от 21 до 23 септември.

Тестовите дни са разделени в две части със сутрешни и следобедни сесии. Пилотите ще използват по 8 комплекта сликове Pirelli и 3 комплекта мокри гуми. Най-челно класиралият се пилот от завършилия наскоро сезон 2022 в този тест е Франко Калапинто.

Заедно с Цолов ще участва пилота с датско-немски произход Оливер Гьоте, който е водач в класирането на Euroformula. Също на пистата ще е лидерът във FREC Дино Бреганович, който е с шведско-босненски произход. Тримата заедно с Цолов са единствените лидери в шампионати от теста във Формула 3.

Никола Цолов ще кара за един от най-силните екипи извън Формула 1 – ART Grand Prix, който е основан от Фредерик Васьор и Никола Тод, син на Жан Тод и мениджър на пилоти като Фелипе Маса, Жул Бианки и Шарл Льоклер.

Заедно с българина ще участват още в теста Емерсон Фитипалди младши, син на 2-кратния световен шампион и победител от Инди 500 Емерсон Фитипалди и Себастиан Монтоя, син на Хуан-Пабло Монтоя.

Шампион през 2022 във Формула 3 стана Виктор Мартен от академията на Alpine, в която е и Никола Цолов, благодарение на подкрепата от мениджърската компания на Фернандо Алонсо. През този сезон в шампионата караха още Дейвид Шумахер и Енцо Трули, синове на пилотите от Формула 1 Ралф Шумахер и Ярно Трули.