Календар със събития Събития

Новото поколение Honda HR-V е хибрид

Новото поколение Honda HR-V е хибрид

Напълно новият HR-V e:HEV е задвижван от високотехнологичната двумоторна хибридна технология на Honda, осигуряваща уникална комбинация от енергийна ефективност и отлична динамика. За първи път субкомпактният SUV се присъединява към e:HEV гамата на Honda (hybrid electric vehicle) и представлява една от финалните стъпки към изпълнението на програмата за електрификация на водещите европейски модели на марката.

Хибридна технология e:HEV на Honda осигурява плавно и приятно управление с незабавна реакция от страна на автомобила и впечатляваща енергийна ефективност. Състои се от два компактни, но мощни електромотора, свързани към 1,5-литров бензинов двигател i-VTEC с макс. мощност от 96 кВт (131 к.с.) и макс. въртящ момент от 253 Нм при 4500 об/мин.

Системата e:HEV включва три възможни режима на задвижване, избирани автоматично според ситуацията. За изключителна икономичност HR-V потегля на чисто електричество, незабележимо преминавайки към хибридно задвижване, когато е необходим по-висок въртящ момент и към директно задвижване от бензиновия силов агрегат в играта при шофиране с постоянна висока скорост. Динамиката се променя при Sport, Normal или Econ, докато допълнителен В режим на задвижване може да бъде избран от превключвателя за увеличено регенериране на енергията при спиране и по-голямо усещане за електрическо управление. Нивото на регенериране на енергията и ефектът на намаляване на скоростта могат да бъдат регулирани спрямо предпочитанията на шофьора с помощта на разположения зад волана селектор.

Клиренсът е увеличен с 10 мм, височината на покрива е свалена с 20 мм спрямо предишното поколение на модела. Увеличението на размера на колелата до стандартно предлаганите вече за модела 18 инча и намаляването на предния надвес още повече засилват стабилното визуално присъствие на един чистокръвен SUV, като осигуряват търсения от съвременните купувачи солиден външен вид.

Интериорът е проектиран да осигурява светлина и пространство. За разлика от традиционните решения на климатика, при които пътниците често усещат дискомфорт от силния въздушен поток, насочен директно срещу тях, новата система с L-образните дюзи насочва струята от челното стъкло към тавана, завихряйки въздуха до и над пасажерите, като по този начин се осигурява комфортна среда за всички. Позицията на шофьора e с 10 мм по-висока спрямо тази на предишния модел. Прозорците са проектирани така, че да пускат възможно най-много светлина, а инструменталният панел е хоризонтално ориентиран. За по-добрата видимост допринася и равната линия на капака.

Стабилизираните седалки на Honda от следващо поколение са със структурна поддръжка на възглавниците, заменила досегашните класически пружини. Тази конфигурация осигурява шофиране без умора при дълги пътувания и увеличава комфорта при всекидневна употреба на автомобила. За допълнително удобство при шофиране контролните уреди са разположени възможно най-удобно в зоната зрителното поле на шофьора. Интуитивното, прегледно подредено и лесно за употреба разположение на бутоните за управление на аудиосистемата и вентилацията и всичко останало допълнително увеличава усещането за простор.

Въпреки че като цяло размерите на автомобила са сходни с тези на предишното поколение, новият HR-V се отличава с повече пространство за краката и раменете. Освен 35-те милиметра увеличение на пространството за краката при втория ред седалки са въведени и две допълнителни нива на наклон. Платформата позволява и в новата генерация на HR-V да се запази изключително практичната система „магически седалки“ на Honda, предлагащи богато разнообразие от конфигурации според необходимостта. Долната им част може да бъде вдигана като при столчетата в киносалон по отделно за всяка от тях, а облегалките им - да бъдат свалени до получаването на товарно пространство с равен под.

Вдъхновената от спортните купета линия на покрива не пречи на лесното товарене на предмети. За това допринасят умните „магически седалки“, ниският праг на багажника, отворът му, както и равният товарен под. Полученият по този начин товарен отсек с лекота подслонява багаж от най-разнообразно естество и оборудване, свързано с активния начин на живот. Например два планински велосипеда за възрастни (с демонтирани предни колела) се събират с лекота в автомобила. Удобството при товарене е още по-голямо с функцията за безконтактно отваряне на багажника Power Tailgate Walk Away Close, заредена с още повече възможности спрямо конкурентни системи. Функцията „умен ключ“ (smart key proximity function) открива кога ключът е извън автомобила, за да стартира автоматично затварянето на вратата на багажника.

Пространството за съхранение на дребни вещи в HR-V също е оптимизирано, а централната конзола се намира точно в средата на купето и е с преден джоб с USB портове за зареждане отпред и отзад, допълнени от подложката за безжично зареждане. Първокласната аудиосистема с външен усилвател и сензорното активиране на осветлението в купето допълнително засилват луксозното излъчване на интериора и комфорта като цяло.

Платформата на HR-V е проектирана с практично разположение на елементите от задвижващата хибридна система в шасито и в моторния отсек. Този похват, комбиниран с иновативното централно разположение на резервоара и вграждането на батерията под багажника вместо под „пода“ на автомобила, осигурява максимален комфорт за четирима възрастни на борда на HR-V, въпреки наличието на допълнителни части в системата e:HEV.

Напълно новият Honda HR-V осигурява изключителна свързаност и собственикът на автомобила с лекота има досег до всекидневието си, когато пътува. Интуитивният 9” LCD сензорен интерфейс е проектиран така, че вероятността шофьорът да се разсее е сведена до минимум. Екранът е с опростено меню с богати възможности за персонализиране, позволяващи лесен достъп до съответните функции и контроли. Операционното време на HMI е значително подобрено спрямо предишните системи и превключването между приложенията става лесно и бързо. Шофьорът дори има възможност да реши информацията от колко асистиращи системи да се показва на 7-инчовия TFT e:HEV-метър.

Интерфейсът се придържа към стила на смартфоните, освен това позволява и така наречения „mirroring“ чрез приложенията Apple CarPlay (с Bluetooth, WiFi или кабелна връзка) и Android Auto (само с кабел). Обновяването на софтуера позволява интегрирането с най-новите функции и апликации.

За първи път HR-V е оборудван с набора от системи и асистенти за безопасност, обединени под името Honda SENSING. Пакетът получава „ъпгрейд“ за новото издание на модела и вече включва по-широкообхватна предна камера с висока разделителна способност и високоскоростни чипове за обработка на изображения, което е голяма крачка напред спрямо предишната комбинация от камера и радарни сензори. Също включва и подобрено действие през нощта на кормилната система за предотвратяване на удар пешеходец (Pedestrian Collision Mitigation Steering System), както и на спирачната система за предотвратяване на ПТП (Collision Mitigation Brake System - CMBS). Последната е способна да установи наличието на превозно средство (като вече това е валидно и за мотоциклет или велосипед), пресичащо пътя на вашия автомобил, а след това прилага спирачно усилие.

Продажбите на новото поколение на HR-V e:HEV ще започнат поетапно на европейските пазари от края на 2021 г.