Календар със събития Събития

Ограничение от 10 км/ч на Прохода на Републиката

Ограничение от 10 км/ч на Прохода на Републиката

Знак, закрепен с камъни и подпрян с дървета, е новата касичка на Пътна полиция, съобщава dnes.bg. Ограничението е 10 км/ч и затова логично има и глобени, според dnes.bg 400 коли за един месец.  

Странното ограничение е въведено преди месеци заради импровизирано КПП край Килифарево на прохода, известен и като Хаинбоаз, заради битката с превоза на нелегални мигранти. Заедно с нея обае го отнасят и шофьори, част от които дори не виждат пътния знак.

Не е ясно дали юридически глобите са коректни поради временния знак, който със сигурност няма разрешение за строеж, така че съветваме глобените да си търсят правата в съда и с адвокат.

Проходът на Републиката е основна връзка между Северна и Южна България. Пред dnes.bg живущ в прохода е получил глоба от 400 лв., защото е карал с 53 км/ч, при ограничение от 10 км/ч. На същото място допреди месеци е имало пункт на полицията, а ограничението е било 60 км/ч. Също според dnes.bg в автомобилите измерването на скоростомера, който у нас е известен и като километраж, започва отчитане от 20 км/ч. Затова ви представяме снимка от колата, която тестваме този уикенд, с моментна скорост 10 км/ч.

От Агенция Пътна инфраструктура са коментирали, че знакът с камъни, наречен от тях проект за временната организация, е съгласуван с МВР. Според полицията камерата за скорост се слагала, заради зачестили инциденти в района, а не, за да пълни хазната. Намаляването е по закон със знаци от 60, през 40, 30 до 10 км/ч.