Календар със събития Събития

Ойт Танак доминира в първия ден на рали Арктик Финландия

Ойт Танак доминира в първия ден на рали Арктик Финландия
Ойт Танак доминира в първия ден на рали Арктик Финландия
Ойт Танак доминира в първия ден на рали Арктик Финландия

Пилотът на Hyundai Ойт Танак води след първия ден в рали Арктик Финландия, което бе включено в календара на WRC на мястото на рали Швеция. Естонецът бе най-бърз на първата отсечка Сариоярви с дължина 31 км с 3,6 сек пред съотборника си Крейг Брийн на дневна светлина и с цели 10 сек на тъмно. След двете отсечки Танак има преднина от 16,2 сек пред Брийн, а местната звезда Кале Рованпера от Toyota е трети на 20,4 сек.

Танак рискува, поставяйки само една резервна гума Pirelli в колата си. Брийн се завърна във WRC след пропускане на 4 състезания. Рованпера бе по-бърз от Танак на контролите в първата отсечка, но направи грешка в средата на етапа, която го забави. Състезанието се провежда на сняг, а гумите са с шипове. На този терен Рованпера постигна максимална скорост от 204,8 км/ч, на второто минаване на тъмно.

На четвърта позиция е Тиери Нювил с Hyundai i20 , който изостава на 9,4 сек от Рованпера, а на 2,2 сек зад нето е Елфин Еванс с Toyota. Тиймо Сунинен е шести с Ford Fiesta, а Такамото Кацута на 4,3 сек зад него.

В състезанието дебютира с WRC кола Оливър Солберг, син на световния шампион Петер Солберг. Тийнейджърът направи малка грешка със своя Hyundai, но даде невероятното четвърто време на второто минаване на отсечката на тъмно време, въпреки че участва за пръв път с подобна кола и с нов навигатор Себ Маршал.

Световният шампион Себастиан Ожие изостава на 50 сек и е 9-и. В категорията WRC2 води местната звезда Есапека Лапи с Volkswagen Polo GTI, който води с 13,6 сек пред Николай Гряжин, следван от Андреас Микелсен с Škoda Fabia Evo.

Снимки: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool