Календар със събития Събития

От днес има Зона 30 км/ч в София

От днес има Зона 30 км/ч в София

Участъкът между булевардите Пенчо Славейков, Прага, Скобелев и Витоша до НДК в София e Зона 30 от днес. Ограничението за скоростта в карето е експериментално, но се очаква до края на годината зоната да обхване целия център на столицата.

Втората вълна на проекта е между бул. Христо Ботев, ул. Алабин, бул. Патриарх Евтимий и ул. Ангел Кънчев. Знаците вече са поставени в първата зона на ограничение. Както и се очаква, контролът е поверен на Пътна полиция.

Засега няма информация дали ще се правят специални акции в тази зона. А и карето през деня е натоварено с трафик и спрели коли, които по естествен път водят до ограничаване на скоростта.

Новост също така е "Зона за успокоено движение", в която фокусът е върху пешеходците и велосипедистите, които са с предимство. Целта е „ефективна мярка за намаляване на пътнотранспортните произшествия в града“. Колко обаче ще бъде ефективна тази мярка не е ясно, ако хората не са наясно с нея. И в момента има множество вело алеи в София, в които има конфликт с пешеходците, които въобще не са наясно, че това е място ексклузивно за велосипеди. А велосипедистите масово не са наясто с техните права на пътя и начинът им на придвижване.