Календар със събития Събития

Перничанин краде Volkswagen Golf директно от завода

Перничанин краде Volkswagen Golf директно от завода

Как би изглеждала шега за типичния ден на един перничанин? Сутрин бой на жената, на обяд бой с приятели, на вечеря с всички, плюс форсиране на Golf двойката. Или кражбата на няколко за джолирайд. Шегата настрана, но всичко това бледнее пред изобретателността на нашенец от Перник, успял да пробие охраната на завода във Волфсбург и да краде коли директно от източника.

Докато служителите на бариерите са заети очевидно с крайно по-важни неща като да гледат кой от работниците е с маска и да отчитат само 0,4% от персонала като нарушители на това правило, германският вестник “Меркур” съобщава за перничанин, успял да натовари 8 коли директно на автовоза си през 2018 г.

Нашенецът е получил присъда от две години и осем месеца от окръжния съд във Волфсбург. 32-годишният перничанин е откраднал 3 автомобила Golf и 5 Tiguan. За себе си е оставил, разбира се, Golf. Колите са издирени до Софийска област, без да се съобщава дали това е Перник. Успял е да преодолее охраната на завода, предоставяйки стари списъци за товар.

За кражбата алармират експерти по оборудването във VW, а камерите за сигурност издават кой е крадецът.

След разследването се е установило, че от 2016 до 2018 г. са откраднати 70 коли от завода на стойност 3 млн. евро. Компанията бе принудена да плати над 30 млрд. долара като обезщетения в резултат на Дизелгейт, след като бе хваната да използва нелегален софтуер за манипулиране на данни за дизеловите двигатели.

В резултат на скандала VW предприе път към електрическа мобилност, но още с първия изцяло електрически масов автомобил от бранда ID. 3 се натъкна на проблем със софтуера, който забави пазарното лансиране. Също софтуерен проблем има и Golf 8.