Календар със събития Събития

Полицията ще спира катастрофите с ванове Volkswagen

Полицията ще спира катастрофите с ванове Volkswagen

Вероятно сте си задавали въпроса къде отиват средствата от Фонда за безопасност на движението, където идват постъпленията от глобите у нас? Срещу 1,2 млн. лв. Национална полиция е закупила 10 буса Volkswagen със средства от фонда.

Колите ще бъдат използвани от СДВР и още девет района в страната за инспекция на мястото след тежки катастрофи. Предвижда се покупката на още 18 подобни коли. Основната цел на МВР е намаляване на жертвите по пътищата, въпреки че реално тези Volkswagen Transporter 4х4 ще влизат в употреба след наличието на инцидент, а не превантивно.

МВР с гордост съобщава, че колите имат навигация, фарове за мъгла, видеорегистратор, таблет, радиостанция и екипировка за вземане на алкохолна проба и биологичен материал. Реално, подобна екипировка има или може да бъде осигурен за всеки един автомобил на Пътната полиция.

През май миналата година депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев попита тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по време на парламентарния контрол как се изразходват средствата във Фонда за безопасност на движението, с който трябва да се подобрява пътната безопасност. Тогава стана ясно, че през 2021 г. има двойно повече постъпили пари спрямо предходните две, а за пътна безопасност са дадени 25,4 млн. лв. През 2019 г. разходите от фонда са 6,1 млн. лв, от тях 4,1 млн. лв. са отишли за доставка на камери, хардуер и софтуер. 1,6 млн. лв. струва следгаранционната поддръжка на камерите, а 356 000 лв. са дадени за материали и консумативи. Така през 2023 похарчените пари от МВР са 4 пъти повече от 2021 и отиват само за 10 автомобила.