Календар със събития Събития

Porsche инвестира в синтетични горива

Porsche инвестира в синтетични горива

Porsche може да имат Taycan, който спори с Tesla Model S, но компанията твърди, че автомобил работещ на синтетично гориво има същите емисии CO2 като електрическия. Разработването на алтернативните източници вече е в развоен процес. Тестовете започват през 2022 г. Синтетичните горива имат между осем до десет компонента, докато бензинът съдържа 30-40.

Интересното е, че това гориво може да се използва във всички настоящи двигатели на Porsche с вътрешно горене без никакви изисквания за тяхното модифициране, включително изцяло новото 992 поколение GT3.

Синтетичното гориво е по-чисто и няма отпадъчен продукт. Когато стартира производството се очаква намаляване на CO2 на съответния модел с 85%. По синтетични горива работят още Audi, McLaren и Aston Martin. Porsche очаква да има 130 хил. литра готови до 2022 г. Също така се планира да се използват за програмите в моторните спортове и пилотските академии. Възможно е синтетичните горива да позволят и на по-стари автомобили да останат на пътя, без да са необходими каквито и да е модификации на двигателите им.