Календар със събития Събития

Porsche извади електрическата бегачка Mission R

Porsche извади електрическата бегачка Mission R

Бъдещето на Porsche е електрическо и компанията неведнъж го е признавала. По време на международния автомобилен салон IAA Mobility 2021 в Мюнхен (от 7 до 12 септември) Porsche предостави зрелищен поглед към автомобилното бъдеще. Концептуалният автомобил Mission R съчетава страстта към състезанията с най-съвременни технологии и устойчиви материали като пластмаси, подсилени с естествени влакна. В допълнение към прогресивния дизайн, изключително ниско разположеният, изцяло електрически състезателен автомобил се отличава с характерните линии на спортните автомобили от Щутгарт-Цуфенхаузен.

Двата новоразработени електрически двигателя, интегрирани в Porsche Mission R, осигуряват до 800 kW (1088 к.с.) в така наречения режим на квалификация. Капацитетът на батерията от около 80 kWh и иновативната система за рекуперация правят спринтовите състезания възможни без загуба на мощност.

Клиентските моторни спортове се радват на високо уважение в Porsche. От началото на Porsche Carrera Cup Deutschland преди 31 години, производителят на спортни автомобили е произвел и доставил над 4400 автомобила от Вайзах за участие в състезанието. За купата в едномарковия шампионат се провеждат общо 30 серии по целия свят, базирани на тези надеждни, високоефективни състезателни автомобили.

Най-новата версия на 911 GT3 Cup стартира едва в началото на тазгодишния сезон на моторните спортове за 2021 г. и се основава на поколението на модела 992. Porsche Mission R дава индикация за това как би могло да изглежда бъдещето на едномаркови серии с изцяло електрически автомобили.

Автомобилът със задвижване на всички колела, доставящ малко под 1100 к.с. в режим на квалификация, ускорява от нула до 100 км/ч за по-малко от 2,5 секунди. Максимална скорост: над 300 км/ч. На пистата електрическият състезател постига същото време за обиколка като настоящия Porsche 911 GT3 Cup.

Благодарение на новопроектираните електрически двигатели и батерийните клетки – всички оборудвани с иновативно директно охлаждане на маслото – концептуалното проучване Porsche Mission R произвежда постоянна мощност от 500 kW (680 к.с.) в състезателен режим.

Намаляването на изходната мощност на батерията поради топлинни условия - така наречения derating - е елиминирано. Електрически двигател с мощност до 320 kW (435 к.с.) захранва предната ос, докато отзад се доставят максимум 480 kW (653 к.с.). Благодарение на модерната 900-волтова технология и турбо зареждането на Porsche, едно 15-минутно прекъсване на състезанието е всичко, което е необходимо за зареждане на батерията от 5 до 80%. Зареждането може да се извърши с до 340 кВт.

Mission R се отличава и с допълнително развитие на активната аеродинамика Porsche Active Aerodynamics (PAA) със система за намаляване на съпротивлението Drag Reduction System (DRS) в носовата част и задното крило. Тя съдържа три отвора във всеки от двата странични въздухозаборника в носовата секция, както и регулируемо задно крило от две части.

В допълнение към иновативната концепция за задвижване чрез електрическа батерия, каросерията на концептуалния автомобил се фокусира също върху намаляването на CO2 и екологичната устойчивост. Тя е до голяма степен изработена от пластмаса, подсилена с естествени влакна (NFRP), чийто основен материал е направен от ленени влакна, получени от земеделска дейност.

Този екологичен материал се използва и за предния лип спойлер, дифузьора и страничните долни протектори на каросерията. NFRP се използва широко в интериора на Mission R, например във вътрешните панели на вратите, задната преграда и седалката.

Интериорният дизайн се фокусира върху водача във всяко отношение. Ергономично разположен дисплей между бутоните за управление на волана показва съответните данни по време на състезанието. Мониторът над кормилната колона извежда изображенията от камерите на страничните огледала и камерата на централното огледало за обратно виждане.

Може да се използва сензорен дисплей от дясната страна на седалката, за да се получат биометричните данни на водача например. Множество други камери в интериора могат да се използват за осигуряване на вълнуващи поредици за предаване на живо.

С проекта Mission R Porsche сближава реалните и виртуални състезания повече от всякога. Модулът на водача в стил монокок в точно същата форма дублира симулатор на електронен спорт. Обезопасяващата конструкция, изработена от композитен материал от въглеродни влакна, съчетава висок защитен потенциал за водача с ниско тегло и отличителен вид.

Инженерите и дизайнерите на Porsche са нарекли новоразработената карбонова покривна конструкция „екзоскелет“. Тя съчетава предпазна клетка и обшивка на покрива. При дължина 4326 милиметра Porsche Mission R е малко по-къс от настоящата серия 718 Cayman, но е значително по-широк - 1990 милиметра, и с габаритна височина 1190 милиметра е и значително по-нисък.