Календар със събития Събития

Поставят мобилна зарядна станция във всяка бензиностанция

Поставят мобилна зарядна станция във всяка бензиностанция

След като по време на заседанието на МС от 16 февруари стана ясно, че ЕК няма да субсидира покупка на електрически коли у нас, правителството иска да се възползва от европейски средства за изграждане на зарядна инфраструктура.

По време да заседанието министъра на образованието Николай Денков предлага на следващото заседание на съвета на министрите на транспорта от ЕС, който се провежда днес и утре във Франция, да се предложи на всяка бензиностанция да има мобилна зарядна станция за електромобили.

"Може да се окаже икономически много по-евтино, в пъти по-евтино, към всяка съществуващата бензиностанция, освен колонките за електрозареждане, да има мобилна зарядна станция, така че, ако някъде закъса автомобил, тази мобилна станция да може да отиде за 30 минути, да го зареди и да си продължи нататък и това може да спести страшно много средства", казва министър Николай Денков.

На пазара в момента няма много практични мобилни станции. Сред най-добрите решения, което се налага във Великобритания, е това на ZipCharge Go, което осигурява пробег от 32 км за 30 мин зареждане. Капацитетът е 4 кВтч, а максималното зареждане е със 7,2 кВт. В момента се работи и по по-голяма версия с 8 кВтч. Компанията работи с McLaren Automotive, Jaguar Land Rover, Lotus, Gordon Murray Group и LEVC. Излиза, че за Денков 30 км за половин час зареждане е най-доброто решение, а ако се нареди втора кола, за нея няма да има и заряд.  

У нас вече оперира мобилна станция на Съюза на българските автомобилисти, осигурена съвместно с Renault България. Стандартно мобилната зарядна станция зарежда електрически автомобил с приблизителен заряд от 7 км в рамките на 15 минути. Батерията на станцията се самозарежда от алтернатора на автомобила по време на път.

Очевидно правителството се опитва да намери начин да покрие изискването на ЕС от 14 юли 2021 за задължително разполагане на станция за зареждане на електромобили през всеки 60 км на магистралите. Интересното е, че министъра на транспорта Николай Събев е против това решение. „Нашата позиция не е срещу електромобилите и всички европейски средства и проекти, които са свързани с развитие на електроструктурата по повод електромобилите са добре дошли.

Въпросът ни е да можем да видим какви са възможностите на индустрията, така че да не бъдем задължени през 60 км да имаме такива зарядни станции. Същата позиция, дори и по-сериозна, ще заеме и примерно Финландия, която във връзка с това, че има достатъчно голяма отдалеченост между селищата, те биха искали критерия за разгръщане на такава инфраструктура да бъде обвързан с интензитета на трафика, което общо е взето в нашата позиция. Това са предварителни разговори при този регламент за развитие на инфраструктурата и за нас е важно да поставим изисквания към другите типове индустрии“, коментира Събев, а позицията на двата министри е приета от премиера Кирил Петков с думите: "Много добри препоръки. Ето, отиваме с ясна позиция".