Календар със събития Събития

Предлагат нови ограничения за новите шофьори

Предлагат нови ограничения за новите шофьори

Нов пакет мерки за подобряване на пътната безопасност предлага бившия министър на електронното управление Божидар Божанов. В изявление на профила си във Фейсбук Божанов обяснява, че е получил статистика от МВР и на база на нея прави предложения за промяна на Закона за движение по пътищата. Според изпратената му статистика 13% от катастрофите са с участие на нови шофьори, както и 25% от катастрофите са между 22,00 и и 6,00 ч.

"Нуждата от въвеждане на ограничителни мерки нови водачи, включително и дисциплиниращи такива върху тях при извършване на нарушения в периода на придобиване на практически умения е породена от нарастващите пътнотранспортни инциденти, които влияят пряко върху смъртността и заболеваемостта на населението на страната, водят също така и до огромни социални и икономически загуби и са част от черната статистика в нашето ежедневие", се казва в изявлението му.

Божанов предлага новите шофьори да не карат през тъмната част на денонощието в първата година след получаване на книжката. Според един от най-добрите ИТ експерти, това ще помогне те да придобият повече практически умения и увереност. Също така мярката би ограничила и това, което редица медии обичат да наричат гонки по столичните булеварди през нощта. Промените предвиждат младите шофьори да не могат да карат кола над 120 к.с. Предлага се прагът за алкохол в кръвта им да е до 0,1 промила, а не както е на останалите до 0,5.