Календар със събития Събития

Предложение: да се кара мотор до 125 куб. см с кат. В

Предложение: да се кара мотор до 125 куб. см с кат. В

В началото на летния сезон за мотоциклетите, Асоциацията на вносителите на автомобили и техните представители в България (ААП) е направила предложение към КАТ за получаване на категория А1 при наличие на В за леки автомобили. Промяната е свързана с чл. 150а, ал 2 от Закона за движение по пътищата, който да позволи на шофьорите с категория В да управляват и мотори до 125 куб. см, ако са навършили 21 г.

В момента позволената кубатура за кат В при управление на мотор е 50 куб. см. ААП уточнява, че трябва да има и ограничение на мощността на 125-кубиковите машини на не повече от 11 кВт и отношение мощност/тегло, което не превишава 0,1 кВт/кг. Също така три триколесни моторни превозни средства с мощността не трябва да превишава 15 кВт.

ААП цитира Директива 2006/126/ЕО на ЕП, която дава възможност в националните законодателства на страните членки да регламентират тези категории по предложения метод. Според проучване на асоциацията страните, в които е въведена възможността с категория B да се управляват мотоциклети с работен обем на двигателя до 125 куб. см с максимална мощност не повече от 11 кВт са: Чехия, Италия, Литва, Латвия, Люксембург, Португалия, Полша (минимум 3 г. притежание на B категория), Австрия (минимум 5 г. притежание на B категория и допълнителни шест учебни часа), Белгия (минимум 2 г. притежание на B категория и допълнителни четири учебни часа), Естония (минимум 3 г. притежание на B категория) и Франция (минимум 2 г. притежание на B категория и допълнителни седем учебни часа).\

„Приемането на този текст ще даде възможност за разширяване употребата на двуколесни МПС. Това ще спомогне за облекчаване на трафика и  паркирането в големите градове и ще доведе до намаляване замърсяването на околната среда“, се казва в предложението на Храбрин Иванчев, председател на УС на ААП.