Календар със събития Събития

Предстои рали Сливен

Предстои рали Сливен

Сливен е домакин на втория кръг от националния рали шампионат и трети от балканския рали трофей на FIA. Състезанието стартира днес с церемония на площад „Хаджи Димитър“ в центъра на града. Под арката преминаха 32 екипажа от 36 заявени. Чуждите отбори са 7, от които 4 от Турция и по един от Румъния, Унгария и Швеция.

С първи номер стартираха миналогодишните рали шампиони Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally2 evo. Ангелов бе победител в последните две издания за състезанието през 2018 и 2019 г. През миналата година рали Сливен бе отменено заради пандемията от коронавирус.

„Готови сме за това състезание, използвахме рали-спринт Дряново за подготовка, но всичко ще се реши от този, който направи най-правилния избор на гуми. Ще бъде голяма лотария, защото се очаква дъжд, а в първия ден има сервиз чак след края на последната отсечка“, коментира Ангелов.

40-то юбилейно издание на рали „Сливен“ има 11 скоростни етапа и 166 състезателни километра. Организаторите от АСК „Скорпион“ предлагат на феновете автомобилен празник, комбинирайки състезанието с кръг от дрифт шампионата на летище "Бършен", където е разположен сервизния парк на ралито и суперспециалната отсечка „Монбат“.

Най-дългият етап – 30,65 км, е „Агликина поляна“, който минава през легендарните завои на част от култовата „Стара река“, в състезанието се завърна и отсечката „Котел“. В петъчния ден има 4 отсечки с дължина 54 км и 92 км преход. Последната отсечка за деня е суперспециалната „Монбат“, която стартира в 20,31 ч. В съботния ден има 7 етапа с дължина 111 км и 211 км преход. Състезанието може да бъде оспорвано до самия край, защото финалната отсечка е второто минаване на дългата и технична „Агликина поляна“.

За победата с екипажа на „Мегапорт Рейсинг“ ще спорят турските екипажа Угур Сойлу/Араш Динчер (Skoda Fabia Rally2) и Мустафа Чакал/Озгур Акдаж (Hyundai i20 NG R5). В състезанието не дойде заявения екипаж Енис Ариф и Кармун Поенару (Румъния) с Skoda Fabia Rally2, а технически проблеми преди състезанието отказаха родния тандем, постигнал второ място в рали „България“, Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Mitsubishi Lancer Evo IX). В състезанието стартират шампионите за 2015 г. Георги Василев и Стефан Добрев (Mitsubishi Lancer Evo IX), а в най-конкурентния клас RC4 се завръща Григор Григоров с навигатор Петър Сивов (Peugeot 208 R2). Начело на стартовия списък в класа е Даниел Попов и Ангел Башкехайов (Peugeot 208 Rally4), а с кола от същата категория стартира шведът Адам Вестлунд (Ford Fiesta Rally4) с навигатор Лукас Карлсон.