Календар със събития Събития

Предвиждат тол камерите да глобяват за скорост

Предвиждат тол камерите да глобяват за скорост

Само дни след събирането на новия парламент и вече има внесен законопроект за промяна на Закона за движение по пътищата от дясното обединение "Демократична България". Христо Иванов и Атанас Атанасов предлагат отпадането на синия контролен талон, криптиране на снимките от мобилни камери, както и промени в Закона за пътищата, които позволяват използване на тол системата за глобяване на шофьори с превишена скорост.

В момента камерите се използват за санкциониране на шофьори без винетка и тол такса за товарните автомобили. Предложението на „Демократична България“ е създаване на нов член в Закона за пътищата, който да обозначава със знак камерите на пътната агенция.

Тол системата има над 100 камери, които покриват 10,8 хил. км пътища. Иванов и Атанасов искат секторен контрол, който мери средна скорост в определен участък. В момента подобен контрол има в тунел на магистрала „Струма“ и на отсечка на пътя Пловдив и Карлово.

Пътна полиция разполага с 205 камери, от които 22 стационарни, 148 мобилни и 32 триноги.

Според “Демократична България” синия талон е напълно излишен, защото има централизиран регистър, достъпен в реално време от служителите на МВР. С премахването на физическия талон ще се избегнат неудобствата покрай неговото връщане, след като е бил отнет за определено нарушение. Вносителите на законопроекта изтъкват грешен подход за повишаване на събираемостта. Също така се предвижда снимките от камерите да се съхраняват в криптографски вид за по-добра защита.

Припомняме, че в началото на 2017 г. Народното събрание прие промени в Закона за движение по пътищата, внесени от Настимир Ананиев от Реформаторския блок, за драстичен скок на глобите по препоръка на Пътна полиция. През 2020 г. въпреки карантината и по-малкото движение, КАТ е събрал за пръв път над 100 млн. лв. от глоби. С изключение на 2020 г. поради мерките срещу Ковид-19, от 2017 смъртността не намаля, а остава сред най-високите в ЕС. Депутатите и Пътна полиция остават без коментар на редица изследвания, които показват, че няма връзка между повишаването на глобите и смъртността на пътя.

В същото време качеството на пътищата, на обучение и средната възраст на автомобилния парк остават извън фокус, макар експертите по пътна безопасност често да алармират за проблеми в трите области, които са пряко свързани със смъртността по пътя.  

Като поредното доказателство, днес край с. Микре стана поредната тежка катастрофа. Загинало е семейство след обратен завой на бензиностанцията, на която има стационарна камера. Съпрузите се удрят в автомобил на Олег Асенов, шеф на АПИ, който отговаря за тол системата и винетките.

Снимка: СБА