Календар със събития Събития

Премиера на фейслифта на BMW X7

Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7
Премиера на фейслифта на BMW X7

Най-големият SUV на BMW X7 бе напълно обновен и модернизиран. Седмици след световната премиера виждаме колата в Братислава, Словакия, за да се запознаем с нея на живо. Нетрадиционно за баварците фейслифтът има значителни промени, отвън и отвътре. На основно място това е екстериорът. Автомобилът има двойни фарове и нова осветена бъбрековидна решетка.

За разлика от i7, при който бъбреците са осветени с контури, тук осветяването е вътре в подвижните клапи, които се отварят при нужда от охлаждане. А в предната броня има и аерозавеса, в която има сензор за следене на въздушната струя. Разделянето на фаровете е доста радикално. На втория етаж са дневните LED светлини и габаритите, както и мигачите.

Под тях са LED блокове на късите и дългите светлини с тъмен корпус. Новите адаптивни Matrix-LED фарове с незаслепяващи дълги светлини и адаптивно разпределение на светлината поемат и функцията на фарове за мъгла благодарение на автоматичната функция за светлини за лоши метеорологични условия.

И ако си мислите, че промяната среща незабавна критика, ето какво ни каза Марко Мьолер, ръководител на проекта на BMW X7: „Решението за двойните фарове бе от самото начало на проекта. Те подсилват премиум дизайна и ще бъдат използвани само за топ моделите ни като Х7 и Серия 7. До момента не сме имали негативна обратна връзка и дизайнът много се харесва“. Т.е. ако не ви харесват тези фарове, вероятно не сте в таргет групата на клиентите на модела.

Всъщност на живо фаровете и предната част изглеждат доста по-различно. Бронята има мускулест вид и е доста раздута под тънката ивица от LED дневни светлини. Реално дизайнерите на BMW са запълнили празните пространства в бронята на Х7 с елементи.  

Опционално се предлага М Спортен пакет, който подчертава още по-интензивно динамиката на управлението на BMW X7. Версията на премиерата е BMW X7 xDrive40, но има и топ версия M60i. Като стандарт се монтират 20-инчови джанти, а за пръв път в BMW има стоков избор от 23 инча, с каквито е екипирана премиерата на снимката. И забележете, подкалника може да поеме още по-голям размер.  

Отвътре всичко също е ново. Има BMW Curved Display и BMW Operating System 8 от iX. Може да няма кристални бутони за регулиране на седалките, но луксът е в изобилие. На всички 7 места. С електрически бутони може да регулирате третия ред седалки, за да си осигурите повече багажно място. Предлага се и опция за мрежа, която отделя напълно задния отсек ако ще возите много товари или куче.

В BMW X7 има най-новата 48-волтова технология Mild-Hybrid за трите предлагани двигателя.

На европейските автомобилни пазари част от серийното оборудване е и разширената кожена тапицерия BMW Individual Merino. На другите пазари серийното оборудване включва новата тапицерия Sensafin, която не се предлага в Европа, висококачествен вегански материал с подобни на кожа качества.

Оформеното по нов начин арматурно табло с тесни дюзи на вентилацията и серийна светлинна лайстна в долната част заедно с BMW Curved Display допринася за модерния стил на кокпита, подчинен на модерната дигитализация. Иновативната светлинна лайстна допълва серийното вътрешно осветление.

Ефектното задно осветяване с LED елементи и графичната шарка с надпис X7 респективно логото на М при новото BMW X7 M60i xDrive е интегрална съставна част от ситуативната светлинна графика в интериора и подчертава неговата ексклузивна атмосфера. По нов и особено модерен начин е оформен и селекторът на трансмисията.

Сред акцентите в гамата от допълнително оборудване са панорамният стъклен покрив Sky Lounge с LED осветление, озвучителната система Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound и оформената по нов начин система Travel & Comfort. За водача и пътника до него се предлагат активна вентилация и масажна функция на седалките. При новия комфортен пакет с подгряване са оборудвани и седалките от втория и третия ред, воланът и предните подлакътници.

На върха на портфолиото от задвижвания е позициониран нов 4,4-литров V8 бензинов двигател за върховия модел BMW X7 M60i xDrive, който е базиран на двигателите от High-Performance моделите на BMW M GmbH. Технологията M TwinPower Turbo и разположеният между двата реда цилиндри всмукателен колектор позволяват на двигателя с 530 к.с. и максимален въртящ момент 750 Нм да впечатлява с вълнуващо уверено разгръщане на мощността.

BMW X7 xDrive40i на снимките е с нов бензинов 3,0-литров редови шестцилиндров двигател. В него има множество иновации при горивния процес, газообмена, управлението на клапаните, впръскването и запалителната система, които повишават както мощността, така и ефективността. Новото задвижване разполага с повишена с 47 к.с. до 380 к.с. максимална мощност и увеличен със 70 до 520 Нм максимален въртящ момент, който може да бъде повишен до 540 Нм с допълнителната мощност на системата Mild-Hybrid. Средният разход на гориво е от 9,2 до 10,5 л/100 км, но нивата на емисии CO2 са 210-240 г/км според WLTP, което ще доведе до анатема от всеки еколог.

Предлага се и редови шестцилиндров дизел в BMW X7 xDrive40d с 352 к.с. 700-720 Нм и среден разход 7,6-8,7 л/100 км.

Най-важната обща характеристика на трите двигателя е интеграцията на новото поколение на 48-волтовата технология Mild-Hybrid. Системата разчита на интегриран в трансмисията стартер/генератор, който осигурява допълнителна мощност от 12 к.с. и допълнителен моментен въртящ момент от 200 Нм. Трансмисията е осемстепенна Steptronic Sport с функция Sprint.

Серийният BMW Live Cockpit Plus в новото BMW X7 включва най-новото поколение на Infotainment системата BMW iDrive. То е базирано на BMW Operating System 8 и има BMW Curved Display, който се състои от 12,3-инчов информационен дисплей и контролен дисплей с диагонал 14,9 инча. С новата комбинация от индикатори и постоянно повишаващите се възможности на BMW Intelligent Personal Assistant новото BMW iDrive е последователно насочено към управление с докосване и жестове, както и чрез естествени гласови команди.

Cloud-базираната навигационна система BMW Maps може опционално да бъде допълнена и с функцията Augmented View на контролния дисплей. Опционалният BMW Digital Key Plus предоставя възможност новото  BMW X7 да бъде отключвано и заключвано чрез Apple iPhone с помощта на технологията с повишена сигурност Ultra-Wideband (UWB). Освен това в новото BMW X7 може да бъде ползвана оптимизирана интеграция на смартфони, персонализиран BMW ID, както и eSIM, съвместима с новият мобилен стандарт 5G.

Както и досега BMW X7 ще се произвежда в Спартанбърг в Южна Каролина, САЩ. Заводът не е много засегнат от войната в Украйна и липсата на части.