Календар със събития Събития

Произвеждаме електрически микроколи в Ловеч

Произвеждаме електрически микроколи в Ловеч

България се връща на автомобилната карта. Но не със завод на Volkswagen или Hyundai, а на Next.e.GO. Това е германска компания от Аахен, която предлага микро електрически коли. Новината бе потвърдена от служебния министър на икономиката Кирил Петков, който само преди дни обяви за намеренията на производителя, без да го назовава.

Next.e.GO подписа договор за производство и в съседна Гърция, където ще се инвестира 100 млн. евро. Планът за родния завод, който ще се базира на мястото на бившия „Балкан“, е 140 млн. евро. Теренът на фабриката според „24 часа“ е на братя Кирил и Георги Домусчиеви, които са участвали в преговорите. Заводът „Балкан“ освен мотоциклети произвеждаше Москвич и FIAT в тоталитарния период.

Според Инвестор правителството обмисля да одобри държавна подкрепа в рамките на 34 млн. евро за проекта.

e.GO Mobile AG е основана от Гюнтер Шу през 2015 г., който преди това създава електрическите ванове StreetScooter, закупени от Deutsche Post през 2014. Поради пандемията от коронавирус компанията обявява несъстоятелност през април 2020, след което е спасена от инвестиционен фонд, който създава новата фирма Next.e.GO.

Моделът e.GO Life е четириместна градска кола с пробег 140 км и 21,5 кВтч батерия. Дължината е 3348 мм, а масата 1150 кг. Електрическият мотор задвижва задната ос. Цената в Германия е 21 900 евро, а според evspecifications.com 15 900 евро преди субсидиите и маржовете на дилърите. За сравнение, очаквания през есента Dacia Spring има 260 км пробег и базовата цена е 33 000 лв.  

e.GO Mover и Lux са ванове с капацитет до 15 места. e.GO Life Sport е спортен вариант на градската кола и има 30 кВтч батерия, а e.GO Life Cross е City Utility Vehicle.

Подобен проект на e.GO Life е Tazzari Zero, произвеждан в Имола, Италия, който има представителство у нас. Макар и с две места високата цена от 24 000 евро е основната причина модела да не се продава добре.

Българският завод ще осигури 1000 работни места, а в централата в Германия работят 400, сочи справка в страницата на компанията.