Календар със събития Събития

Рали България може да отиде във Велико Търново

Рали България може да отиде във Велико Търново

Най-престижното родно рали състезание може отново да смени локацията си, стана ясно по време на специалното събитие за шампионските титли на пилотите на Мегапорт Рейсинг Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia R5 Rally 2 Evo. Тандемът отпразнува втората титла в Европейския рали трофей зона Балкани, както и призовете в националните рали и рали-спринт шампионати. Двамата получиха изпратените от FIA купи за трофея на специална церемония в базата на Мегапорт във Велико Търново в присъствието на Даниел Панов, кмет на старата столица, и Калоян Станчев, главен секретар на Автомобилната федерация на България (АФБ).

Община Велико Търново би приветствала и подкрепила финансово провеждането на рали България около града. Все още е рано да се говори за домакинство, но има работен план. Дали Велико Търново ще наследи Варна като домакин на рали България ще стане ясно в следващите месеци. От 1970 до 2001 г. състезанието бе с център Албена и преминаваше през Шуменския и Сливенския балкан, след което бе преместено около Самоков с новото име рали България, с което и бе кръг от WRC през 2010 г. От 2016 г. състезанието се завърна във Варна.

През 2021 Мирослав Ангелов спечели четвърта шампионска титла на рали у нас и трета в рали-спринта. Амбицията на екипажа е да защитава призовете в двете категории, както и в балканския трофей с няколко участия в чужбина. Програмата за 2022 ще бъде обявена след публикуването на официалния календар за дисциплините.

„Доволни сме много от представянето ми през миналата година и гледаме уверено към 2022. Ще се борим отново за Балканския рали трофей, вероятно сезонът ни ще стартира в Румъния или Турция. Най-накрая у нас вече има 4 автомобила от клас R5. Както казахме преди 4 години, целта ни с покупката на Skoda Fabia R5 бе именно да зададем тон и след нас други да се включат с този клас автомобил, за да има по-голяма конкуренция и да вдигнем нивото на рали спорта.

Надявам се ситуацията с календара да се изясни максимално бързо, за да можем да направим своя за сезона. След това събитие и два успешни сезона автомобилът ни отива на ревизия в Skoda Motorsport. Ще се ревизира двигателят и останалите възли. През 2021 спечелихме в рали „България“ и рали „Сърбия“, двете ни най-големи и тежки състезания в календара. В Сливен имахме първия технически проблем за две години, но подобни неща се случват в рали спорта, даже често“, коментира Мирослав Ангелов.

„Сезон 2021 бе изключително успешен за нас въпреки трудностите. За трета година сме заедно с Мирослав, той израсна много за това време, доказателство е стартът за пръв път на макадам и даденото трето време в генералното класиране още в първата отсечка. Спечелихме рали „Сърбия“ при сериозна конкуренция. Давахме впечатляващи времена на рали „Ескишехир“ в Турция. За мен това е най-успешната ни година, в неговата и моята кариера. Имахме трудни моменти след Сливен, бяхме под напрежение, но заложихме на тактическо каране и успяхме. Силно се надявам новият сезон да бъде поне толкова успешен“, сподели Георги Гаджев.

„Постигнахме всички цели за 2021, участвахме и на макадам. Показахме характер след отпадането в рали „Сливен“ и след няколко състезания си върнахме лидерството в шампионата. За 2022 очакваме адекватен сезон.

Колата ще претърпи сериозна ревизия, двигателят ще бъде с еволюция. В края на март ще започнем с тестове. Вероятно ще стартираме с асфалтово състезание в Румъния, но основен приоритет е да се борим с трите автомобила от клас Rally 2 в България“, обясни Петър Гьошев от MSA, който отговаря за техническото обслужване на Ангелов и Гаджев.