Календар със събития Събития

Ръст на продажбите само на най-стари коли

Ръст на продажбите само на най-стари коли

От началото на годината у нас е регистриран спад с 34% на продажбите на нови коли, до 29509 от 44707 за същия период през миналата година коли, съобщи днес ААП. От началото на годината са регистрирани общо 201336 коли, или понижаване с 21%. Т.е. спадът при употребяваните автомобили е по-малък от този на новите. Регистрациите на автомобили над 20 г. са нараснали с 8%, или със 136 000 повече през тази година.

У нас средната възраст на автопарка е над 18 г., докато средното ниво в ЕС е 10,5 г. В същото време сме в челото по жертви на пътя с 89 души на 1 млн. население при средно ниво 51 жертви в ЕС. Над 70% от регистрираните у нас автомобили са на възраст над 15 години.  

„Продажбите на нови автомобили и смъртността на пътя са свързани, защото колкото по-нови автомобили има на пътя, толкова по-малко са жертвите поради внедрените технологии за безопасност“, поясни Храбрин Иванчев, председател на УС на ААП.

Асоциацията на вносителите на нови автомобили представи днес няколко програми, върху които работи и имат за цел обновяване на парка. Сред тях са стимули при покупка на екологични автомобили и въвеждането на един регистър на всички регистрирани автомобили.

През 2021 г. предстоят цели три автосалона. Първият е Мото Експо, който е предвиден от 14 до 18 април, отново в зала „Асикс Арена“. През юни е изложението за тежкотоварна техника „Трък Експо“. „Имаме огромен интерес към тези изложения. Очевидно има глад за нови автомобили и технологии, докато в Европа и света изложенията търсят нов и различен формат. Затова ще се опитаме да привлечем и гости от други съседни на нас държави. Очакваме благоприятно развитие на обстановката през 2021“, коментира Станислав Панчев от УС на ААП.