Календар със събития Събития

Safety Bri4ka Academy разкрива как се дава първа помощ

Safety Bri4ka Academy разкрива как се дава първа помощ

В новия епизод на Safety Bri4ka Academy Филип и доц. Димитър Илиев показват как правилно да се окаже първа помощ в случай на инцидент. За демонстрацията помагат специалисти от Школата за даване на първа помощ First Aid. Първата стъпка е осигуряването на безопасност за участниците в катастрофата с поставяне на необходимите сигнални мерки като свотлоотразителен триъгълник и сигнални жилетки. След това е нужно да проверите дали има теч на гориво, колко хора са пострадали и в какво състояние са, след което чак идва обаждането до спешния телефон 112.

„Хората, участници в пътен инцидент, често изпадат в шок. Искат да помогнат на пострадалите, но в бързането правят много грешки“, обяснява рали шампионът Димитър Илиев.

При силно кръвотечение трябва да се направи тампонираща превръзка за спирането му. При теч на кръв от носа и ушите най-вероятно има тежка травма в резултат на камшичния удар отзад. При черепно-мозъчна травма не трябва да се премества пострадалия. При задушаване на пострадалите е нужно да се отворят дихателните пътища с повдигане на брадата. Напълно грешно е бъркането в устата за освобождаване на езика. Целта е пострадалия да направи няколко вдишвания.

При липса на дишане и пулс се упражняват 30 натискания върху гръдната кост силно с две ръце и дълбочина 5-6 см. Целта е масаж на сърцето и изпомпване на кръв. След което се правят две вдухвания през предпазна клапа и отново 30 натискания. Продължава се до поява на дишане или изтощаване на този, който помага.