Календар със събития Събития

Само шампиони ще карат електрическото Audi в рали Дакар

Само шампиони ще карат електрическото Audi в рали Дакар

Audi е първият производител, който ще се бори за победа в генералното класиране на рали-маратона Дакар с електрифициран автомобил. Спортният отдел успя да наеме три шампионски екипа за амбициозния проект. Матиас Екстрьом/Емил Бергквист (Швеция), Стефан Петерхансел/Едуар Буланже (Франция) и Карлос Сайнц/Лукас Крус (Испания) ще се състезават за Audi в тежкото състезание от 2 до 14 януари 2022 г.

„Стефан е най-успешният пилот на Дакар за всички времена. Карлос е многократен победител в Дакар и световен шампион по рали. С Матиас вече празнувахме много успехи на Audi. В допълнение към бързината, всички те добавят изключително много опит и мотивация към нашия екип. Същото важи и за техните навигатори, които играят все по-важна роля в рали Дакар. В крайна сметка пилотите правят разликата на рали Дакар“, каза Андреас Рус, който отговаря за автомобилния спорт в Audi Sport.

Матиас Екстрьом е прекарал почти цялата си кариера под знамето на четирите ринга, предимно в DTM, където печели титлата два пъти с Audi (2004 и 2007). Шведът спечели световното първенство по рали крос през 2016 г., както и успешни участия в световния рали шампионат, НАСКАР и в австралийските суперкари. През 2021 г. се състезава за Cupra в новата електрическа офроуд серия Extreme E. По-рано тази година той също дебютира в рали Дакар. „Дакар определено ще бъде едно от най-вълнуващите приключения в кариерата ми“, казва Екстрьом.

Стефан Петерхансел е жива легенда в своя спорт. Французинът е спечелил най-тежкото в света рали за крос 14 пъти, което включва шест победи на мотоциклет и още осем в категорията автомобили.

„На рали Дакар пътуваме до очарователни места, които никога не бихте видели. Дакар е едно от последните приключения в този свят. И е на ръба на радикална промяна: бъдещето е електрическо. След десет години всички ще карат електрически автомобили. Дакар е екстремен тест за тази технология. Очаквам с нетърпение да се справя с този много амбициозен проект с Audi”, коментира Петерханзел. „Настъпва нова ера. Целият свят върви към електрическа мобилност и мотоспортът трябва да направи същото“, казва поясни Едуар Буланже.

„Инженерите имат много повече свобода в рали Дакар, отколкото в други състезателни серии. Имам пълно доверие в инженерите на Audi и ще се опитам да им помогна с моя опит да разработят бърза и успешна кола. Дакар е най-голямото предизвикателство за електрическо задвижване. Това е фантастичен, екстремен проект. Нямам търпение да тествам колата за първи път. Това, което видях досега, ми дава увереност. Круз също е заинтригуван от идеята да се справи с рали Дакар с електрифициран силов агрегат. Audi е първият производител, който влезе в такава кола“, обяви Карлос Сайнц.