Календар със събития Събития

Ще останем ли без писта Лаута в Пловдив

Ще останем ли без писта Лаута в Пловдив

Едно от най-добрите съоръжения за картинг спорт и провеждане на курсове за безопасност у нас – писта Лаута в Пловдив, може да изчезне, алармират концесионерите Делта Карт. По предложение на общинския съветник Атанас Узунов се налага отлагане на удължаването на концесията на пистата заради вероятност УЕФА и ФИФА да поискат след 4 г. изграждане на многоетажен паркинг при лицензирането на стадион Локомотив, в който според него попада и картинг пистата. Концесионерите имат становища на отговорните комисии, че съоръжението не попада в рамките на стадиона, но въпреки това за момента има проблем с удължаването на концесията на пистата.

Футболният клуб Локомотив също са учудени от изразените претенции на Общинския съвет, защото имат предвидени две места за вътрешни паркинги в УПИ-то на стадиона. Също така „като спортни хора никога не биха имали претенции към разрушаването на друг изграден спортен обект“.

Пистата е първата в България и единствена и до сега хомологирана от CIK-FIA с клас за международни състезания. На нея са провеждани многократно кръгове от републиканския шампионат и международни състезания. Във професионалния картинг от нея излизат над 20 пилоти а в областта на любителските състезания, имаме развит шампионат с множество участници от цялата страна. Оттук тръгват финалисти ни на световни финали с призови места. Организирано е безплатно обучение на ученици от над 10 училища по безопасност на движението и пилотиране на картинг. Най-новата инвестиция за нови картове е на стойност над 100 000 лв.

В рамките на 20 години от място, обрасло с храсти и пълно със спринцовки, в момента Пловдив може да се гордее с едно модерно съоръжение за спорт и забавление, с модерен софтуер за време измерване и автоматична система за безопасност за предотвратяване на инциденти. Пистата е емблематично място за пловдивчани и гостите на града.

Трасето е построен на мястото на старата писта за картинги преди почти половин век, през 1973 г., но след промените през 1989 г. е оставена безстопанствена и подложена на ерозия и разрушение. През 2002 г. Община Пловдив обявява концесия, която Делта Карт печели със инвеститорска програма от 1 млн. лева. Няколко месеца по-късно с решение на Общинския Съвет се увеличава инвестиционната програма на 1 млн. и 800 хиляди лева, като минималното концесионно възнаграждение се увеличава с близо 40%. Основният срок на концесията от 15 на 20 години., като правото на концесионера да поиска удължаване с 10 години се запазва. Инвестиционната програма е изпълнена в пълен обем и така става факт възраждането на Картинг писта ЛАУТА и изграждането на спортно-развлекателен комплекс Ескалибур.

От Делта Карт споделят, че според икономическата комисия на общината са изпълнени всички задължения по договора като инвестиции, плащания, поддръжка. Правната комисия също потвърждава основното право за продължаване на срока на договора. Има и становище от главния архитект, че пистата не попада в рамките на концесията и УПИ-то на стадион Локомотив. Според Костадин Язов, кмет на район Южен: „За отделните обекти са отредени отделни регулирани поземлени имоти и предвид обособеността на посочените имоти във вещно-правно и регулаторно отношение, считам, че депозираното предложение относно „Вземане на решение за удължаване с 6 год. И 8 месеца срока на Договора за възлагане на концесия за Обект „Картинг писта Лаута“ не създава пречки за реализирането на спортното съоръжение стадион Лаута.“