Календар със събития Събития

Следят за чипове в колите в Калифорния при проверка за вредни емисии

Следят за чипове в колите в Калифорния при проверка за вредни емисии

Американският щат Калифорния въвежда нова процедура при проверка на вредните емисии, която трябва да провери за модифицирани или несъвместими софтуерни ECU-та в автомобила. Автомобилите трябва да преминават проверка за спазване на емисиите всяка година, ако искат да бъдат регистрирани в Калифорния. Това е почти единственото законово изискване за колата, но инспекторите са истински твърди, ако наистина колата влошава замърсяването на въздуха. От 19 юли 2021 г. превозните средства ще бъдат проверявани за модифициран софтуер от всякакъв вид и ще бъдат налагани санкции, ако бъде намерен. Това бележи значителна промяна в процедурите за тестване за вредни емисии, които преди това не са били толкова инвазивни.

Проверките в Калифорния обикновено се състоят от визуална проверка и сканиране на порта OBD2. Можете да проверите за софтуер много лесно чрез стандартния OBD2 порт, който има всеки автомобил след 1996 г, както и допълнителна софтуерна проверка на ECU.

Проверяващите за вредни емисии не трябва дори да тестват динамиката на автомобила, те вече могат просто да видят дали има променени. Тестът не проверява ECU файловете за промяна, а просто следи за променено име на файл. За тях би било невъзможно да проверят всяка отделна таблица за зареждане, горивна система и въздушен поток в ECU, които са десетки. Така че тези, които имат персонализирана настройка, биха могли да я променят с настройка, която да запази името на файла.

Калифорния определя промените в електрониката като фалшифициране на системата за контрол на емисиите. Това означава, че потребителите не могат да разчитат на помощ от държавата, докато на автомобилът не бъдат върнати фабричните настройки.

У нас от този месец бяха въведени т.нар. екостикери, които въвеждат нови екологични групи, различни от евро нормите, на които трябва да отговарят производителите. Основната причина за новата система е наличието на автомобили от годините на производство без Евро норми и премахването на катализатори. Автомобилна администрация обаче реши да не ползва компютър и OBD за откриването на промени в автомобила, а да се мери СО на бензин и димност на дизел.