Календар със събития Събития

Снимките от КАТ преминават в областните дирекции на МВР

Снимките от КАТ преминават в областните дирекции на МВР

Вътрешният министър Бойко Рашков е разпоредил центърът за обработка на снимките от камерите за скорост в Националната полиция да бъде закрит и ресорът да премине обратно към областните дирекции на МВР, съобщи самият той пред депутатите от ресорната комисия в парламента. Според него пътните полицаи са а манипулирали тези снимки, както и устройствата, които носят на реверите си.

Единният център беше открит в началото на 2020 г., но преди седмици МВР разкри канал за плащане за премахване на глобата и заличаване на снимката. В него се обработват снимки от цялата страна.

“Целият сектор се занимава с избелване на снимки. Не знам защо се наложи тази централизация. Това улеснява премахването на глобата”, казва Рашков, цитиран от 24 часа, и потвърждава, че преди седмица и половина двама пътни полицаи са задържани при акция на Вътрешна охрана във Варна с устройство, което заглушава сигнала от камерата им на екипа. По същата схема е изтрит записа от полицая, който спря за проверка турския шофьор на камион и му поиска пари, а чужденецът предостави кадри от своя камера.