Календар със събития Събития

Шофьор на Rimac Nevera сам се показва как кара с 232 км/ч по обикновен път

Шофьор на Rimac Nevera сам се показва как кара с 232 км/ч по обикновен път

Едва представена преди дни и хърватската хиперкола Rimac Nevera влезе в световните новини и с наивна постъпка на поканен гост по време на премиерата да кара колата. Мъжът публикува клип, на който ясно се вижда как ускорява на извънградски път до 232 км/ч при ограничение 90.

За постъпката му написа пръв собственикът на компанията Мати Римац, който коментира, че нарушителят сам се е обадил в полицията и е съобщил за постъпката си.

Колата бе представена в Дубровник, а клипът първо се появява в Reddit, след което е свален оттам, но през това време е свален и качен в YouTube, откъдето придобива известност.

Интересното в случая е, че явно хърватската полицейска система дава възможност за налагане на нарушение на база свидетелски показания и видео. У нас Пътна полиция има практика да налага актове само, ако са наблюдавани от техен служител и често се подминават показанията на потърпевши. Също така видеорегистраторите официално не се приемат за доказателство, защото нямат сертификат от метрологията. Но пък има вратичка. Ако се стигне до съд, за доказателство важат показанията на човек, който е гледал видео кадри и дава писмени показания на тази база, но не и самото видео.