Календар със събития Събития

Спират от внос в Австралия кола на Адолф Хитлер

Спират от внос в Австралия кола на Адолф Хитлер

Съдбата на Mercedes-Benz 770K от 1939 г., притежаван от Адолф Хитлер, се оказа неясна, след като милиардерът Клайв Палмър отказва да признае, че го е закупил. Австралийските власти са научили, че автомобилът идва към страната и правят всичко възможно да спрат вноса на бронираната кола с лоша слава. Палмър е лидер на дясната Обединена партия в Австралия и не само отрича да е купувал колата, но и ще съди всички, които твърдят, че е.

Mercedes-Benz 770K участва в парада на победата във Франция през 1940 с тази кола. През 2018 автомобилът не успя да бъде закупен на търг, защото нито един музей не даде исканите 15 млн. долара. Аукционната къща му сложи етикет – автомобилът с най-значима историческа стойност за публична продажба, но и това не помогна. Всъщност фюрерът е използва много коли Mercedes, създадени от каросерийния бизнес.

Публикация за покупката се появи в австралийския Courier Mail, а оттогава конкурентната Лейбъристка партия се опитва да спре колата да стъпи в Австралия. Има подозрения, че е била собственост на руски олигарх.