Календар със събития Събития

Спират тротинетките от парковете

Спират тротинетките от парковете

Емили Тротинетката вероятно няма да има наследник. Столична община е решила да се справи с бързите тротинетки в града. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев предлага нови правила за електрическите тротинетки в София, сред които са забраняването им в парковете и редуциране на скоростта.

Промените вече са внесени за обсъждане в общината. Броят на личните тротинетки вече е над 8000 в София, а други 2000 се дават под наем от 3 различни фирми. За две години МВР е установило 1604 нарушения с тротинетки.

Затова се предлага забрана на движение на тротинетки в паркове, градини, площади, тротоари и по пешеходни зони. В тези зони ще е позволено само бутане на тротинетката. Подобно изискване обаче има и за велосипедите на пешеходните пътеки и зони, но практиката показва, че това категорично не се спазва.

Според новите правила също операторите на тротинетки под наем трябва да ограничават софтуерно скоростта до 5 км/ч в зоните, в които е забранено движението, а в останалата част от града скоростта на електрическите превозни средства да се органичава до 25 км/ч.

Забранява се паркирането в паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, пешеходни пространства, спирки на градския транспорт, входове към метростанции, входове на сгради, рампи за хора с увреждания. Изключение се прави само за определените от общината места около парковете. Глобите са 50 лв. за физическо лице при скорост над 25 км/ч, неправилно паркирана електрическа тротинетк или движение в парка. При фирмите глобата е от 500 до 1000 лв.