Календар със събития Събития

Според банка всеки трети от четирима българи планират да купят хибрид или електрическа кола

Според банка всеки трети от четирима българи планират да купят хибрид или електрическа кола

76% от шофьорите у нас биха избрали при следващата покупка хибриден или електрически автомобил. Това показват данните на Климатичното изследване на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) от 2021-2022 г. Също така 75% от българите считат, че правят всичко възможно, за да се борят с изменението на климата в своето всекидневие, но мнозинството вярва, че техните сънародници не правят това.

Интересното е, че проучването и нагласите не отразяват пазарният тренд в България, която е единствената страна в ЕС, където има ръст на продажбите на дизели с цели 15% до 3032 нови коли през 2021. Търсенето на бензинови коли у нас също се е увеличило с 10% до 20 786 автомобила. В същото време за изминалата година са купени с 321 електрически коли повече, което обаче е двойно повече спрямо 2020. Ръстът при плъг-ин хибридите е 136%.

Проучването на ЕИБ показва, че 63% от българите вземат предвид изменението на климата при избора на почивка, а 47% от младите се съобразяват с това при търсене на работа.

Хибридният автомобил би бил предпочитаният избор за българите на възраст над 65 г. (53% биха закупили такъв автомобил) и хората на възраст 30-64 г. (40%), докато той е най-малко предпочитан за хората на възраст от 15 до 29 г. (само 28% от тях биха закупили хибриден автомобил). Българите на възраст под 30 г. биха предпочели бензинов или дизелов автомобил (37%), докато бензинов/дизелов автомобил е най-малко предпочитаната възможност за хората на възраст 30-64 г. (23%) и хората над 65-годишна възраст (14%). Купувачите на възраст 30-64 г. са най-склонни да закупят електрически автомобил (38% от тях биха избрали този вид автомобил в сравнение с 34% от хората на възраст под 30 г. и 33% от хората над 65-годишна възраст).

Същевременно, 18% от българите като цяло казват, че нямат автомобил в момента и не възнамеряват да закупят такъв (пет пункта над средната стойност за ЕС). Тъй като 76% от тях предпочитат хибриден или електрически автомобил, българите не са толкова склонни да преминат към нови автомобилни технологии в сравнение с румънските купувачи на автомобили (81 %). Въпреки това, цифрата за българите е пет пункта над средната стойност за Източна Европа (71 %). Също така, българските купувачи на автомобили изглеждат по-склонни да закупят хибриден или електрически автомобил, отколкото френските (61 %) или немските (52 %).

По-конкретно, българските купувачи на автомобили (40%) изглеждат толкова склонни да изберат хибриден автомобил, колкото френските (38%) и източноевропейските (42%). Въпреки това обаче за българите тази цифра е с пет пункта по-ниска от цифрата за румънските купувачи на автомобили (45%) и 12 пункта по-висока от тази за германците (28%).

Българските купувачи на автомобили изглеждат толкова склонни да изберат електрически автомобил (36%), колкото и румънските (36%). Същевременно като средна стойност източноевропейците (30%), французите (23%) и германците (23%) изглежда не считат електрическите автомобили за толкова привлекателна възможност.