Календар със събития Събития

Столична община решава днес дали да пусне моторите в бус лентите

Столична община решава днес дали да пусне моторите в бус лентите

Съвет по Безопасност на движението се събира днес в Столична община, за да реши дали да бъдат пуснати мотоциклетите в бус лентите експериментално за един сезон. Предложението е да се използва единствено бул. Сливница и след края на сезона да се направи анализ на мярката, след което да се реши дали да бъде продължена. Целта е намаляване на произшествията с мотористи и осигуряване на по-безопасна среда за начинаещите.

Идеята не е нова и се обсъжда от две години заедно с дирекция Пътна полиция, Министерство на транспорта и Агенцията за пътна безопасност. Предложението на мотористите е взето на общо събрание и на всички мото клубове и сдружени свободни мотористи, които са 30 000 само в София.

„Ние не пречим на движението на автобусите и автомобилите със специално предназначение заради малките ни параметри. Това предложение не е прецедент за Европа. Единствените, които са против без никаква причина и които никога не са карали мотор са индивиди от две формации, които са против всичко което се прави в Столична община. Във Варшава подобна мярка е намалила драстично катастрофите с мотоциклети. У нас миналата година 26% от произшествията са с мотористи, а ние караме само половината от годината“, коментира Даниел Капсъзов от „Помощ на две колела“ и Widows Sons, избран да представлява мото обществеността пред институциите по въпросите за безопасност.

Предложителите на мярката напомнят, че в бус лентите има камери, които мерят и скорост, за да актуализират разписанието на автобусите и също така са свързани с Пътна полиция. Така евентуалните нарушители ще бъдат санкционирани, ако се движат с над 50 км/ч.