Календар със събития Събития

Тайна група на МВР във Viber издавала къде са триногите

Тайна група на МВР във Viber издавала къде са триногите

Първите родни летовници вече отидоха на морето, възползвайки се от дългите почивни дни. А този период на годината е известен с множеството акции на Пътна полиция за скорост, защото според ведомството тя е основна причина за катастрофите. В същото време се оказва, че с повече връзки можете да попаднете в елитарна група във Viber, където има 189 действащи служители на МВР и още 39 членове на Синдикалната федерация на служителите на МВР. Те са разменяли информация за местата, където се намират триногите и другите типове радари за скорост.

При това се е уточнявало и на каква скорост е сложен радара с толеранса над максималното разрешение. По Закона за МВР информацията за радарите е служебна тайна и класифицирана информация

За това съобщава Монитор, а до изваждането й на светло се стига, след като някои от наказаните полицаи са обжалвали наказанието. В групата има още 52 души извън системата на МВР.

Решенията на магистратите за наказанията им обаче остават в сила и след обжалването. Такъв е случаят с младши автоконтрольор I степен Петър Хинков в група „Охранителна полиция“ на Районно управление на МВР в Созопол. Той е оспорил наложено му дисциплинарно наказание порицание за срок от 6 месеца и е предупреден, че при извършване на друго нарушение ще му бъде наложено по-тежко дисциплинарно наказание. Петков твърди, че наказанието е  незаконосъобразно.

Групата е хваната от отдел Вътрешна сигурност в МВР след подаден сигнал, но един от проверяващите в Бургас е сменен, защото номерът му е бил в групата. Хинов е потвърдил, че притежава номер от групата, но не си спомнял кога и от кого бил добавен вътре, обаче е обменял информация за радарите в нея. Логично, полицаят казва, че не е използвал тази информация. Сред данните са радарите в Несебър, Поморие, Созопол и Карнобат. Според проверяващите от Вътрешна сигурност е нарушен и Етичния кодекс за поведение на държавния служител в МВР. Монитор цитира и бургаския "Флагман", в който същия младши контрольор Петър Хинков заедно с колегата си Константин Грудов се хвалят, пишат по 30 фиша за превишена скорост на ден.

Друг младши инспектор от Търговище е публикувал 13 съобщения с места на камерите, а срещу наказанието му са се обявили колегите му от Ловеч, Луковит, Кнежа и Плевен.

В същото време днес бе арестуван шефа на Охранителна полиция Асеновград Тенчо Тенев, който ръководеше КАТ в София. Обвинението е престъпление по служба и незаконно държане на боеприпаси. Тенев е арестуван защото е превишил властта си с наемането на подизпълнители, като общата стойност на даренията е за около 10 хил. лева.

Въпреки драстичното завишение на глобите за превишена скорост по пътя през януари 2017 г., смъртността продължи на расте в следващите години и единствен спад има през 2020 г., когато голяма част от движението бе блокирано поради временните КАПП на МВР във връзка с пандемията коронавирус.