Календар със събития Събития

Танак спечели рали Арктик Финландия

Танак спечели рали Арктик Финландия

Пилотът на Hyundai Ойт Танак взе първа победа за сезона в рали Арктик Финландия. Естонецът бе най-бързият пилот през цялото състезание и не позволи на конкурентите си дори да го доближат, макар според прогнозите да се очакваше превес на Toyota в този кръг. Втори на 17,5 сек зад него остана младата звезда на японския тип Кале Рованпера, който се представи най-добре от Toyota.

Съотборникът му Елфин Еванс е едва 5-ти на повече от минута зад Танак, а световният шампион Себастиан Ожие е 20-и на 11 мин назад заради проблеми в съботния и неделния ден.

На третото място на стълбицата се качи Тиери Нювил от Hyundai, който бе в битка с Рованпера до самия края на състезанието, но изостана на 2,3 сек зад него, следван от завърналия се в шампионата Крейг Брийн.

Чудесно състезание направи и друг млад талант. Оливър Солберг кара за пръв път WRC кола и успя да стигне до 7-о място, макар и след няколко греши и излизане от пътя.

Два кръга след началото на шампионата във временното класиране води 20-годишния Кале Рованпера с 39 т., следван от Тиери Нювил с 35 т. Ожие е едва трети, след като във Финландия взе само една точка от пауър стейжа.

Следващото състезание е в края на април в Хърватия. Страната за пръв път е домакин на кръг от WRC и за момента ще има публика за пръв път от рали Мексико 2020 насам.  

Снимки: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool