Календар със събития Събития

Технически проблем при новия опит за рекорд на SSC Tuatara

Технически проблем при новия опит за рекорд на SSC Tuatara

Лошите моменти никога не идват единично. Определено не върви на компанията SSC и модела Tuatara. След като счупи рекорда за скорост преди месеци с 508,73 км/ч м в двете посоки и 532,93 км/ч в едната, компанията бе подложена на критика за постижението с обвинения за измама. Което доведе до обещание за нов рекорд и използване на техника на няколко различни времеизмервания, както и поканени инфлуенсъри.

Опитът се е състоял на 12 и 13 декември във Флорида, поканени са Shmee150, Робърт Мичел и Миша Чарудин, но заради мерките за коронавирус е присъствал само Мичел, който пусна видео от събитието. Автомобилът е същият от първия рекорд и управляван от собственика си, който има състезателен опит. В първия ден опитът е осуетен заради дъжд, а на следващия автомобилът получава проблеми с охлаждането и двигателят прегрява. За опита са осигурени 5 различни GPS системи, от които две на Racelogic и управлявани от официално лице от компанията.

Много кабели обаче пречат на капака на двигателя, няколко температурни датчика се откачат, работната температура нараства и води до отказ на две от свещите. В момента на проблема колата е достигнала 403 км/ч. Което е обещаващо за автомобил с ограничена мощност и два неработещи цилиндъра.

Но все още няма нов безусловен рекорд. Сагата продължава, планира се трети опит.