Календар със събития Събития

Това е колата, която ще произведа в Ловеч Next.e.GO

Това е колата, която ще произведа в Ловеч Next.e.GO
Това е колата, която ще произведа в Ловеч Next.e.GO
Това е колата, която ще произведа в Ловеч Next.e.GO
Това е колата, която ще произведа в Ловеч Next.e.GO
Това е колата, която ще произведа в Ловеч Next.e.GO
Това е колата, която ще произведа в Ловеч Next.e.GO
Това е колата, която ще произведа в Ловеч Next.e.GO

На специално събитие в зала Джон Атанасов на София Тех Парк бе разбулен проекта за автомобилно производство в България на автомобилите e.GO. За пръв път пред широка публика бе показана концепцията e.GO Cross, която така и не успя да бъде разкрита пред широката публиката миналата година в отменения автосалон в Женева. Също така и автомобила e.GO Life, който ще се произвежда в завод в Ловеч на мястото на бившия „Балкан“.

Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на германския производител на електро автомобили  Next.e.GO подписаха документи, с които се финализира процедурата за започване на инвестиционния проект на компанията в България. Новото съоръжение ще бъде кибер-физичен близнак на интелигентна, базирана на принципите на индустрия 4.0, фабрика в Аахен, Германия, която е първата по рода си напълно свързана цифрова микрофабрика в BEV индустрията, използваща способите на ‚интернета на производството‘ и усъвършенствана автоматизация.

Инвестицията е резултат от успешното сътрудничество и работа на Министерството на икономиката, Аутомотив Клъстер България, частни инвеститори и институции в България и Германия.

Очакваната инвестиция на компанията, която ще работи в България – Next.e.GO България, ще е в размер на около 280 млн. лв. (140 млн. евро). Производственият капацитет ще бъде 30 000 електрически автомобила годишно, като в региона ще бъдат създадени до 1000 нови работни места. Началото на серийното производство е планирано за първото тримесечие на 2024 г. България ще предостави финансова помощ на производителя в размера на 36 млн. евро, но едва след началото на операциите.

„Първата държавна помощ ще започне едва след излизането на първия автомобил от завода, след това при достигане на 10 000 капацитет, после 20 000 и 30 000. Радвам се, че успяхме да работим екипно и професионално и да отговорим на всички очаквания на инвеститора, така че да предпочете България от всички възможности които е имал“, каза министърът на икономиката Кирил Петков. Развойният център на Bosch у нас ще доставя много от частите за тези коли.

Фабриката ще произвежда един от най-устойчивите градски електрически автомобили- E.GO Life, също така във варианти Cross и Sport. Всички BEV автомобили e.GO са базирани на алуминиева пространствена рама и възобновяеми полимерни материали. Tози подход елиминира нуждата от традиционните Пресшоп и Пейнтшоп (цехове за пресоване и боядисване), което позволява по-екологична и икономически устойчива система за производство в микрофабрики. По този начин e.GO Mobile ще революционизира производството в автомобилната промишленост, като сведе до минимум екологичния си отпечатък и повиши капиталовата си ефективност. 

„Нашата иновативна технология, начинът, по който проектираме и начина, по който произвеждаме, отличават e.GO и оказват влияние отвъд нашите фабрики, като носят допълнителна стойност не само на икономиката, но и на общността. Благодарни сме на българското правителство за тяхната визия и ангажимент за създаване на по-устойчиво бъдеще“, каза Али Везваей, председател на борда на директорите на e.GO Mobile.

Фабриката в Ловеч ще бъде разположена върху индустриален терен с площ над 160 000 кв.м., а застроената площ ще надхвърли 65 000 кв.м., като при достигане на пълен капацитет на завода на всеки 15 мин ще бъде произвеждан по един автомобил.

Проектът ще бъде основа за създаването на индустриален клъстер, който ще даде  възможност на местните производители на компоненти да навлязат в екосистемата на автомобилната промишленост, като се сертифицират и се присъединят към глобалната мрежа от доставчици.