Календар със събития Събития

Това е най-бързият електрически карт в света и е български

Това е най-бързият електрически карт в света и е български
Това е най-бързият електрически карт в света и е български
Това е най-бързият електрически карт в света и е български
Това е най-бързият електрически карт в света и е български
Това е най-бързият електрически карт в света и е български
Това е най-бързият електрически карт в света и е български
Това е най-бързият електрически карт в света и е български

Карал съм всякакъв тип автомобили, но това определено е сред най-бързите. И не говорим само за тези с механично сцепление, а едноместни болиди. Електрическият картинг на българската компания Kinetik е с ускорение, съизмеримо с тях, получавате такъв кик при настъпване на газта, че трудно си поемате въздух.
Но нека малко представяне преди да продължим на пистата.

Преди две години Kinetik Automotive направи една от най-зрелищните премиери у нас, показвайки изцяло електрически роудстър. За съжаление новаторската кола изгоря в пожар на фабриката. Но от цялата апаратура, бе спасена конверсия на класическо Volvo и електрическия карт, който дебютира по време на международното 24-часово състезание по картинг в Хасково през 2020. Оттогава машината е значително подобрена, а тестови и развоен пилот е един от малцината ни пилоти с кариера в чужбина - Павел Лефтеров.

Но това не е в моя полза. Павката е дългуч и седалката няма регулиране, нито педалите. Което означава, че лягам в карта като в болид, почти легнал и дори пак натискам доста твърдите педали трудно. Интересно е, че левия крак активира само задната спирачка, а лост на волана предната. Така лесно можете да върнете контрола на предницата при необходимост в завой. Стига да ви е удобно да я натискате, а на мен не ми е. За разлика от доста по-дългия от мен Филип.

Намираме се на картинг пистата в Красна Поляна. Ускорението е страхопочитаемо, това реално е най-бързият състезателен електрически карт в света. И е български. Воланът е адски твърд, уморявам се още в първата обиколка, има огромно сцепление. Звукът е странен, като от механичен компресор, вие с ускоряването, което е толкова бързо, че скоро след подаването на газ трябва да настъпвате спирачките.

Звукът е гумите е доста силен, реално усещането докато гледате карта на пистата е същото като при Формула Е на живо. Филип пръв върти обиколките и спира уморен и потен след няколко. Аз се отказвам още по-бързо, още на втората не ми достига въздух заради все още продължаващото ми възстановяване от тежка фаза на Ковид. След нас се качи дрифтъра Ангел Харизанов, спря след няколко обиколки с огромна усмивка и също потен. Машината е дяволски бърза и изискваща физика.

Прототипът все още е с 50 к.с. с директно задвижване, т.е. без предавки. Максималният въртящ момент е 120 Нм. По динамика машината се позиционира между най-силните ротекси и KZ2. Този прототип е за тестване на задвижващата система, докато другите създадени два са с по-добър баланс. Но дори с повее маса от ляво картът гони времената на KZ2. Масата е 126 кг, докато KZ2 започва от 94, което е огромна разлика. Пистовата машина има изцяло 3D принтиран екстериор, потребителският интерфейс е собствена разработка.

Машината има възможност за цялостно зареждане под 10 минути. Екипът иска да подобри рекордите на пистите у нас и в чужбина с третия прототип, който е с 80 к.с. и тежи 110 кг. Рамката е на „Маранело“ и в момента има преговори с производителите за направа на специално шаси за Kimetik, съобразено със задвижването, а окабеляването преминава през тръбите за по-изчистен дизайн.

Батерията също е дело на родния екип като сглобяване, клетките са на Samsung. Направена е така, че бързо да може да бъде сменена.
Екипът прави по 15-18 км с едно зареждане, което означава, че е способен да направи цяло състезание. В момента шампионати с електрически картове има в Германия и Испания. Компанията е посетена от американски пилот, който е единственият в света, карал всички електрически картове в света и остава очарован от скоростта.

Картът няма цена, защото е прототип и целта не е масово производство. Един от картовете е обявен за продажба за 12 000 евро, което е съизмеримо с KZ2, но основното предимство е в поддръжката, която е значително по-евтина с електрическото задвижване. В плановете влиза създаване на 10 машини и организиране на цял шампионат у нас. Кога ще се случи? Следете за новини.